Valta vaihtui Ruotsissa – uuden ulkoministerin mukaan tärkein tehtävä on varmistaa Nato-jäsenyys

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa julisti maan hallituksen vaihtuneen niin kutsutun konseljin istunnossa kuninkaanlinnassa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Paikalla olivat muun muassa nousevat ministerit sekä kruununprinsessa Victoria.

– Hallitukset ja monarkit tulevat ja menevät, vaikkakin hieman erilaisin väliajoin. Yksi asia, joka on kuitenkin säilynyt, on ruotsalainen demokratia, jossa kansalaiset ovat nauttineet yhtäläisestä ja yleisestä äänioikeudesta jo yli sadan vuoden ajan, kuningas sanoi.

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén luovutti kuninkaan luvalla pääministerin nimityksen Ulf Kristerssonille. Hän on nyt virallisesti maan pääministeri.

Ruotsin ulkoministeriksi on nimetty Tobias Billström ja puolustusministeriksi Pål Jonson. Uusi pääministeri kertoi ministerivalinnoista uuden hallituksen ohjelman esittelyn jälkeen. Uusi porvarihallitus aloittaa virallisesti työnsä tänään.

Maltillisen kokoomuksen riveistä 13 ministerinsalkkua

Billström ja Jonson edustavat Ruotsin maltillista kokoomusta. Lisäksi puolueen Elisabeth Svantesson nousee odotetusti valtionvarainministeriksi. Oikeusministeriksi nousee kokoomuksen puoluesihteeri Gunnar Strömmer. Maltillisella kokoomuksella on nyt yhteensä 13 ministerinsalkkua.

Billström sanoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että hänen suurin ja tärkein tehtävänsä on varmistaa, että liittyminen sotilasliitto Natoon onnistuu ja että Suomen, Turkin ja Ruotsin välisen sopimuksen osat täyttyvät. Billström on aikaisemmin toiminut Ruotsin maahanmuuttoministerinä sekä hetken aikaa työmarkkinaministerinä.

– On tärkeää, että ylläpidämme hyvää ja positiivista keskustelua tässä asiassa.

Uusi puolustusministeri Jonson sanoo SVT:lle, että edessä on kenties yksi vakavimmista turvallisuustilanteista sitten toisen maailmansodan päättymisen. Jonson on toiminut Ruotsin puolustusvaliokunnan puheenjohtajana.

– Lyhyellä aikavälillä kyse on etenemisestä ja Nato-hakemuksen viimeistelystä, sekä toivottavasti täysjäsenyyden saamisesta mahdollisimman pian.

"Sisäinen turvallisuus, ulkoinen turvallisuus ja energiahuolto on korjattava"

Pääministerin mukaan uusi hallitus tulee perustamaan uudenlaisen kansallisen turvallisuusneuvoston ja siviilipuolustusministerin tehtävän.

– Olemme yhtä mieltä siitä, että valtion on tehtävä se, mistä valtio on vastuussa. Sisäinen turvallisuus, ulkoinen turvallisuus ja energiahuolto on korjattava, hän sanoo.

Kristerssonin mukaan maahanmuutto on ollut pitkään kestämätöntä ja sen kriteerejä tiukennetaan, kuitenkin säilyttäen mahdollisuus turvapaikkaan EU:n minimitason mukaisesti. Ruotsin kansalaisuuden saamista tiukennetaan muun muassa ehdoilla ruotsin kielen oppimisesta sekä omasta elannosta huolehtimisesta.

Pääministeri lupaa korkeiden kustannusten suojaa sähkön hinnoilta ja toimenpiteitä polttoaineiden hintojen alentamiseksi. Korkeaan energian hintaan uusi hallitus aikoo puuttua muun muassa antamalla valtionyhtiö Vattenfallille tehtäväksi aloittaa selvitykset uuden ydinvoiman rakentamisesta.

Kristerssonin mukaan missään muussa Euroopan maassa väkivalta ei ole kehittynyt samalla tavalla kuin Ruotsissa. Hallitus aikoo tarkistaa maan rikoslainsäädännön perusteellisesti. Painopiste siirtyy pääministerin mukaan rikoksentekijästä uhriin, ja rangaistukset vastaavat johdonmukaisesti rikoksen vakavuutta.

Kristillisdemokraatit ja liberaalit saivat loput salkut

Ruotsin kristillisdemokraattien puheenjohtajasta Ebba Buschista tulee maan energia- ja elinkeinoministeri sekä varapääministeri. Kristillisdemokraateista ministereitä nimettiin yhteensä kuusi.

Ruotsin liberaaleista ministereitä nimettiin viisi, mukaan lukien työmarkkina- ja integraatioministeriksi noussut puolueen puheenjohtaja Johan Pehrson.

Uudessa hallituksessa on 12 miestä ja 11 naista.

Porvariblokin suurin puolue ruotsidemokraatit sen sijaan jää hallituksen ulkopuolelle tukipuolueeksi.

Valtiopäivät hyväksyi maltillisen kokoomuksen puheenjohtajana toimivan Kristerssonin maan pääministeriksi eilen.

Ruotsidemokraatit jäivät hallituksen ulkopuolelle

Oppositiosta on kuitenkin korostettu, että käytännössä ruotsidemokraateilla on ratkaisevan suuri vaikutusvalta uuden hallituksen politiikkaan.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on perustellut hallituksen ulkopuolelle jäämistä sillä, että puolue sai tarpeeksi tavoitteitaan läpi uuden hallituksen ohjelmaan.

Porvariblokilla on valtiopäivillä niukka kolmen paikan enemmistö oppositioon nähden. Ruotsin ylivoimaisesti suurin puolue on edelleen sosiaalidemokraatit, jonka Magdalena Andersson joutui nyt väistymään pääministerin paikalta.

Andersson kommentoi SVT:lle onnittelevansa Kristerssonia pääministerivalinnasta. Entinen pääministeri kertoo jäävänsä kaipaamaan kolmea asiaa hallituksen ohjelmasta.

– Ensimmäinen on hyvinvointi, sillä kouluissa, terveydenhuollossa ja vanhustyössä käydään läpi erittäin vaikeita aikoja.

Toiseksi kysymykseksi hän nimeää jengirekrytoinnin ja sen pysäyttämiseksi esitettyjen keinojen puutteen. Kolmantena Andersson mainitsee vaalilupauksenakin lausutun korkeilta kustannuksilta suojaamisen.

– Se on hyvin selvä lupausrikkomus, Andersson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat