Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström eroaa

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kertoo eroavansa ensi viikolla valtiopäivien avajaisten yhteydessä ja jättävänsä politiikan kokonaan. Hän ilmoittaa asiasta viestipalvelu X:ssä.

– Niin surullisena kuin ylpeänäkin olen tänään ilmoittanut pääministerille, että jätän ulkoministerin viran ensi viikon valtiopäivien avajaisissa, Tobias Billström kirjoittaa.

Billström, 50, sanoo jättävänsä politiikan kokonaan.

– Päätös ei ollut helppo, mutta olen miettinyt ja prosessoinut sitä jo jonkin aikaa. Minulla on ollut monia eri tehtäviä politiikassa 25:n viime vuoden aikana, joista kymmenen ministerinä, ensin maahanmuuttoministerinä ja nyt ulkoministerinä.

Konservatiivista maltillista puoluetta edustava Billström on toiminut ulkoministerinä lokakuusta 2022 lähtien.

Ruotsi pääsi Natoon

Billström sanoo olevansa onnellinen ja hyvin ylpeä kaikesta siitä, mitä hän on ollut saavuttamassa hallituksessa kahden vuoden aikana. 

– Ensinnäkin itsestäänselvyys: pitkän ja välillä haastavan prosessin jälkeen Ruotsi on vihdoin Natossa. Olemme jättäneet taaksemme yli 200 vuotta kestäneen liittoutumattomuuden.

Billströmin mukaan Ruotsi on nyt vakavimmassa turvallisuustilanteessa sitten toisen maailmansodan.

– Tämä hallitus on toteuttanut Ruotsin turvallisuuspolitiikan historiallisen uudelleenjärjestelyn. Olemme nyt osa Ukrainaa tukevien maiden ydinjoukkoa. Olemme myös esittäneet pitkän aikavälin politiikkaa Venäjän laajentumisen torjumiseksi. 

– Myös Lähi-idän tilanne on vakava, ja Ruotsi taistelee yhdessä EU:n, Yhdysvaltojen ja muiden maiden kanssa tilanteen vakauttamiseksi. Pitkällä aikavälillä kahden valtion ratkaisu on ainoa järkevä vaihtoehto, Billström kirjoittaa.

Ei tietoa tulevasta

Billström sanoo jättävänsä politiikan kokonaan mutta ei kerro, mitä tekee tämän jälkeen. 

– Olen kuitenkin vasta 50-vuotias ja odotan innokkaasti, että voin tehdä töitä muissa yhteyksissä, joissa kokemuksistani on hyötyä.

Lue myös:

    Uusimmat