Ruotsissa läpi erikoinen laki: Kauko-ohjattavien kuvauskopterien käyttö kiellettiin kokonaan

kuvauskopteri
Kauko-ohjattava kuvauskopteri Helsingissä 30. toukokuuta 2014. Lehtikuva
Julkaistu 11.11.2016 07:14

MTV LIFESTYLE – DIGIKUVA

Ruotsin kuvauskopteriharrastajat ovat pöyristyneitä oikeuden päätöksestä kieltää videon ja valokuvien taltioiminen ilmasta kauko-ohjattavien kopterien avulla. Pelissä on muutakin kuin harrastus, Digikuva-lehti kertoo.

Ruotsin korkein hallinto-oikeus on päättänyt 21. lokakuuta 2016 lähtien kieltää videoiden ja valokuvien taltioimisen kauko-ohjattavien kopterien avulla yleisillä paikoilla.

Itse koptereita saa lennättää tästä lähtienkin, mutta kamera täytyy jättää maahan, ja lainmuutos koskee sekä ammattilaisia että harrastajia.

Valokuvien ja videon taltioimiseen kauko-ohjattavalla kopterilla Ruotsissa tarvitaan tästä lähtien lupa lääninhallitukselta, joka myöntää lupia vain silloin, kun kopterikuvauksella on määrä torjua rikollisuutta. Laki rinnastaa kopterin avulla kuvaamisen ja valvontakameroiden käytön keskenään, ja lain rikkomisesta voi saada vankilatuomion.

3 000 työpaikkaa vaarassa

Kuvauskopteriharrastajien lisäksi myös ammatinharjoittajat ovat tyrmistyneitä lakimuutoksesta, ja heitä on monilla aloilla – muun muassa elokuvateollisuudessa sekä kiinteistö- ja rakennusalalla, joissa kuvauskoptereita on päästy jo tähän mennessä hyödyntämään esittely- ja mittaustarkoituksissa.

Ruotsin kopterilennättäjien edunvalvontajärjestön UAS:n mukaan vähintään 3 000 ihmistä Ruotsissa saa elantonsa kauko-ohjattavien kopterien avulla tehtävästä ilmakuvauksesta, ja nämä ihmiset ovat nyt vaarassa menettää työpaikkansa.

Oikeuden päätös herättää monia kysymyksiä ja ihmetystä laajasti. Vaikutusta sillä on myös koptereiden menekkiin – kuka ostaa niitä, jos niitä ei saa käyttää?

Suomessa on ainakin vielä toistaiseksi Euroopan – ja kenties koko maailman – vapaamielisin lainsäädäntö tässä kohtaa, mikä on hyvä asia sekä alan ammattilaisten että harrastajien kannalta. Lisätietoa aiheesta löytyy Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilta.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Digikuva-lehden kanssa.

Muita Digikuva-lehden artikkeleita:

Kullattu DJI Phantom 4 – 22 000 €

Vanha Pentax K1000 kuntoon minuuteissa

Tuoreimmat aiheesta

Digi