Kuvauskoptereihin tarvitaan Ruotsissa lupa – Suomen poliisi pitää päätöstä ylilyöntinä

Kuvauskopteri
Lehtikuva
Julkaistu 23.10.2016 11:31

MTV UUTISET

Poliisihallituksessa ihmetellään Ruotsin päätöstä kuvauskoptereiden luvanvaraisuudesta. Korkein hallinto-oikeus rinnasti lennokkeihin kiinnitettävät kamerat valvontakameroiksi, joilla voidaan tarkkailla ihmisiä. Vastedes Ruotsissa tarvitaan kuvauskoptereiden käyttöön viranomaisen poikkeuslupa.

Ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta pitää Ruotsin ratkaisua ylilyöntinä. EU:sta on tulossa ensi vuonna kuvauskoptereihin liittyviä normeja, jotka tiukentavat käytäntöjä myös Suomessa.

– Yllätys, että lähdetään noin tiukalle linjalle. Onkohan tätä ihan loppuun asti mietitty, Hätönen sanoo.

Hän pitää oleellisena sitä, mikä on kameran pääasiallinen käyttötarkoitus. Suoraan kotirauhan suojaamalla alueella kuvaaminen on laitonta, ja se voidaan tulkita salakatseluksi. Mutta jos lennokki liikkuu esimerkiksi omakotitaloalueen yläpuolella, kuvaan tallentuu väistämättä ihmisten pihoja, vaikka tarkoitus ei olisikaan niiden kuvaaminen.

Tarkempia linjauksia odotetaan

Oikeuden ratkaisu herätti myös Ruotsissa tuoreeltaan kritiikkiä. Esimerkiksi yleisradioyhtiö SVT:n uutisten ohjelmapäällikkö Ulf Johansson kuvaili päätöstä äärimmäiseksi, jos kyse on täyskiellosta. Hän sanoi yhtiön asianajajien selvittävän asiaa.

Johanssonin mukaan kuvauskoptereiden käyttö on arkipäivää uutisissa ja tv-tuotannoissa.

– Kuvauskopterit antavat (juttuihin) erilaisia näkökulmia ja yleiskuvaa. Uskon, että kaikki mediayhtiöt käyttävät nykyisin lennokkeja, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.

Valokuvaukseen erikoistuneen asianajajan Catherine Ekdahlin mukaan Ruotsin tietosuojavaltuutetun ja aluehallintovirastojen pitää seuraavaksi määritellä, millaiseen kuvaustoimintaan ei vastedes tarvittaisi erikoislupaa. 

Kuvauskopterin avulla esimerkiksi Havis Amandan patsas on saanut lakkinsa vappuaattona Helsingissä.

2:11img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa