Ruotsissa myydyistä tamponeista löytyi lyijyä ja arseenia

Ruotsissa myytävät tamponit sisältävät mahdollisesti myrkyllisiä raskasmetalleja, kertoo P3 Nyheterin teettämä analyysi.

Sveriges Radion P3 Nyheterin toimeksiannosta totetussa analyysissa havaittiin, että Ruotsin markkinoilla myytävät tamponit sisältävät muun muassa lyijyä ja arseenia.

Tutkimuslaitos Risen tekemä analyysi tehtiin kahdelletoista eri tamponille kymmeneltä eri merkiltä.

Asiantuntijoiden mukaan lyijy- ja arseenpitoisuudet ovat kuitenkin erittäin alhaisia.

– Emme voi oikein spekuloida, kuinka paljon on sopiva määrä, koska emme tiedä, sanoo Rise-tutkija Lorena Francini P3:lle

Francinin mukaan lisätutkimusta tarvitaan, jotta tiedetään, voivatko raskasmetallit imeytyä tamponeista elimistöön.

Ei ensimmäinen tutkimus aiheesta

Aiemmin samanlainen tutkimus tehtiin Kalifornian yliopistossa. Myös tässä tutkimuksessa Euroopassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa myydyistä tamponeista löytyi muun muassa lyijyä ja arseenia, mutta myös muita vaarallisia metalleja.

Francinin mukaan Ruotsissa tehty tutkimus vaikuttaa hieman lupaavammalta.

– Emme löytäneet elohopeaa yhdestäkään näytteestä emmekä seleeniä. Joten jos vertaamme tulosta maailmanlaajuisesti, mielestäni se vaikuttaa täällä paremmalta.

Francini arvelee, että osa metalleista on voitu lisätä tarkoituksella esimerkiksi tamponin liukumisen helpottamiseksi tai mahdollisten hajujen ehkäisemiseksi, mutta metallisia aineita voi hänen mukaansa mahdollisesti esiintyä myös luonnostaan ​​tamponien raaka-aineissa.

Katso myös: Tällaiset ovat ilmiöksi nousseet menkkapikkarit

Tältä ilmiöksi nousseet"menkkapikkarit"näyttävät! 2:01
Kuukautisalushousut ovat vaihtoehto muille kuukautistuotteille.

Lue myös:

    Uusimmat