Kuukautissuojien imykykyä on tutkimuksissa testattu tähän asti vain suolaliuoksella tai vedellä, nyt ensi kertaa verellä.
Kertakäyttöiset siteet tulivat vahvasti markkinoille 1920-luvun USA:ssa, mutta vasta 2020-luvulla on päästy siihen pisteeseen, että kuukautisveren "keräämiseen" tarkoitettuja tuotteita testataan todella ihmisverellä.
Aiemmin tuotteiden imukykyä on testattu joko kuukautissidemainoksissakin aikanaan nähdyllä siniseksi värjätyllä suolavedellä tai vedellä, kertoo The Guardian.
Lue myös: Voiko järveen mennä uimaan, jos on kuukautiset? Gynekologi vastaa kesäkysymyksiin
7.elokuuta 2023 BMJ Sexual & Reproductive Health -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus testasi tuotteita ihmisverestä kerätyillä punasoluilla, koska kuukautisveri on vettä sakeampaa.
Kuukautisveri sisältää kohdun limakalvon kudosta, limaa ja muita eritteitä, minkä vuoksi se imeytyy kuukautissuojiin eri nopeudella kuin vesi tai suolavesi.
Lue myös: Tutkimus: Tällaiset ruoat pahentavat kuukautiskipuja
Useita kuukautissuojia markkinoidaan todellisuutta imukykyisempinä
Yhdysvaltalaistutkimus vertasi kaikkiaan 21 eri kuukautissuojan imukykyä toisiinsa.
Testaukseen päätyi kahden eri valmistajan siteet, joissa oli ilmoitettu eri imukyvyt, synnytyksen jälkeiseen käyttöön tarkoitetut siteet sekä saman merkin tamponit, saman merkin erikokoiset kuukautiskupit, kuukautislevyjä neljältä eri merkiltä mukaan lukien eri koot, sekä kolme paria superimukykyisinä markkinoituja kuukautispikkuhousuja, kertoo The Guardian.
Koska kuukautisverta on haastava saada tutkimuskäyttöön, tutkijat hyödynsivät testaukseen punasoluja, jotka oli eroteltu kokoverestä, joka sisältää punasolujen lisäksi plasmaa ja verihiutaleita.
Kuukautisköyhyys ei ole vain kehitysmaiden ongelma – näin ilmiö vaikuttaa suomalaisten arkeen. Juttu jatkuu videon alla.
6:03
Tutkimustuloksista käy ilmi, että pessaarin muotoiset kuukautislevyt olivat kaikista imukykyisempiä. Ziggy-merkin levy pystyi säilömään reilut 80 millilitraa verta. Tamponit, siteet ja kuukupit pystyivät säilömään verta 20–80 millilitraa. Menkkapöksyt taas imivät verta keskimäärin vain noin 2 millilitraa.
Tutkijat huomasivat, että usean kuukautissuojan imukyky oli pakkauksessa ilmoitettua imukykyä huonompi, kertoo The Guardian.
Lue myös: Tamponit ovat näyttäneet samalta jo liki sata vuotta, vaihtelua vihdoin luvassa – FDA hyväksyi uudenlaisen muotoilun
Lue myös: Oletko jo kuullut kuukautispöksyistä? Lara testasi kuukautisalushousut: "En näe, että koskaan palaisin tamponeihin"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: The Guardian, BMJ Sexual & Reproductive Health