Tyttöjen aikainen puberteetti yhdistettiin yleiseen kemikaaliin

Mahdollinen syy tyttöjen aikaistuneelle puberteetille on saattanut löytyä. Tutkijat epäilevät muun muassa pesuaineista ja saippuoista löytyvää yhdistettä ennenaikaisen murrosiän aiheuttajaksi.

Toukokuussa julkaistun Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan 15,5 prosentilla tytöistä kuukautiset alkavat ennenaikaisesti eli ennen kuin he ovat täyttäneet 11 vuotta. 11 prosentilla tytöistä kuukautiset alkavat jo ennen kuin he ovat täyttäneet 9 vuotta.

Aikaistunut, tytöillä ennen 8 vuotta alkanut ja pojilla ennen 9 vuotta alkanut, murrosikä voi vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Sen arvellaan olevan yhteydessä rintasyöpäriskiin, diabetekseen ja sydänsairauksiin. 

Tutkijat ovat aiemmin arvelleet aikaistuneen puberteetin johtuvan liikalihavuudesta, ruokavaliosta, sosioekonomisesta asemasta ja altistumisesta erilaisille aineille, kuten ftalaateille, jotka voivat häiritä sukupuolihormonien toimintaa.

10 000 yhdisteen tutkimuksesta nousi esille yksi

Vaikka murrosiän aikaistuminen saattaa riippua osittain genetiikasta, viittaa nopea muutos 100-prosenttisella varmuudella ympäristötekijöihin, huomauttaa lasten endokrinologi Natalie Shaw, terveystieteideninstituutista Pohjois-Carolinasta.

Shaw ja hänen tiiminsä ovat saattaneet löytää tutkimuksissaan yhdisteen, joka voi vaikuttaa siihen, milloin aivot lähettävät signaalin murrosiän alkamisesta, kertoo NBC News.

Tiimi kävi läpi kaikkiaan 10 000 yhdistettä lisensoitujen lääkkeiden, ympäristökemikaalien ja ravintolisien kirjastosta ja löysivät joukosta useita, jotka saattavat vaikuttaa murrosiän ajoitukseen. 

Todennäköisemmin lapset kuitenkin altistuvat vain yhdelle niistä: ambrettimyskille. Asia selviää Endocrinology-lehdessä julkaistusta tutkimusraportista

Ambrettimyskiä käytetään laajasti halvoissa ja väärennetyissä tuoksuissa sekä muissa henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetuissa hajustetuissa tuotteissa.

Yhdistettä on löydetty myös makean veden kaloista järvivesitutkimuksissa, tutkijat huomauttavat.

Yhdiste vaikuttaa aivoissa murrosikään liittyvään reseptoriin

Ambrettimyski, josta saadaan hajustettuihin tuotteisiin myskin tuoksu, voi tarttua murrosikään liittyvään reseptoriin hypotalamuksessa, mikä johtaa GnRH-hormonin vapautumiseen. Kyseessä on hormoni, joka osallistuu sukupuolielinten kehittymiseen sekä estrogeenin, testosteronin ja progesteronin tuotantoon.

Tutkijat selvittävät ambrettimyskin vaikutusta ihmisen hypotalamuksen soluihin ja seeprakalojen toukkiin.

He havaitsivat, että sekä kalan toukissa että ihmissoluissa yhdiste sai aikaan GnRH-hormonin tuotannon.

Jatkotutkimuksissa Shawn tutkimusryhmä aikoo selvittää ambrettimyskin vaikutusta nisäkkäisiin, kuten jyrsijöihin, ja mitata yhdisteen pitoisuuksia ihmisverestä.

Yhdisteen välttämistä suositellaan

Ennen kuin yhdisteen vaikutuksista lasten hormonitoimintaan saadaan lisätietoa, voisi yhdisteen välttäminen tutkijan mukaan olla keino välttää ennenaikaista puberteettia.

Shaw kehottaakin vanhempia tarkastamaan kaikkien niiden kosmetiikka-, tuoksu- ja kotitaloustuotteiden ainesosaluettelot ambrettimyskin varalta, joita lapset käyttävät. 

Apulaisprofessori Jasmine McDonald Columbian yliopiston epidemiologian osastolta sanoo, että ainoastaan Shaw'n tutkimusryhmän tulosten perusteella on liian aikaista harkita ambrettimyskin kieltämistä tai käytön rajoittamista, mutta perheiden on syytä harkita voimakkaasti hajustettujen tuotteiden käyttöä.

Hän suosittelee valitsemaan tuoksuttomia vartalovoiteita, suihkugeelejä ja shampoita.

EU:ssa ambrettimyski on ollut kosmetiikkakäytössä kielletty jo pitkään, mutta EU:n ulkopuolelta ostettujen tai tilattujen kosmetiikkatuotteiden kanssa on syytä olla tarkkana.

Katso myös: Entä milloin murrosiän viivästymisestä tulee huolestua?

Milloin murrosiän viivästymisestä pitää huolestua? 1:43
Milloin murrosiän alkamisen viivästymisestä pitää huolestua? Kysymykseen vastaa HUS:in lastentautien erikoislääkäri Tero Varimo.

Artikkelia korjattu 16.9.2024 klo 10.11: Muutettu termi myski-ambrette ambrettimyskiksi ja lisätty tieto, että EU:ssa ambrettimyskin käyttö kosmetiikassa on ollut kiellettyä jo pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat