Järjestäytyneen rikollisuuden määrässä huima kasvu, jäseniä noin tuhat – Keskusrikospoliisi: "Ruotsi on meitä edellä, mutta perässä tullaan"

4:23img
Julkaistu 22.01.2018 22:58

Salla Laurila

Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden määrä on kasvanut huimasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, kertoo Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Christer Ahlgren MTV:n uutislähetyksessä. Jos rikollisjengien jäsenmäärän kasvuun ei puututa, Suomessakin saatetaan tulevaisuudessa nähdä Ruotsin kaltaisia väkivaltaisuuksia.

Ruotsissa kuoli viime vuonna ampumisten seurauksena yli 40 ihmistä. Luku on suurempi kuin koskaan aiemmin. Maassa on ollut viime aikoina erityisen paljon räjähdyksiä ja rikollisten välienselvittelyä. Viimeisin räjähdys sattui Malmön Rosengårdissa, jossa toimistorakennuksen julkisivu vahingoittui. Alueella on tällä hetkellä noin 200 jengiläistä, jotka ovat mukana 4-5 käynnissä olevassa konfliktissa. Väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet Malmön lisäksi myös muualla Ruotsissa. Usein kohteena ovat poliisit.

Rikosten tekijät ovat usein syrjäytyneitä, lähiöalueen nuoria, joiden koulunkäynti on epäonnistunut. Nuorilla saattaa olla pitkä rikosrekisteri nuoresta iästään huolimatta.

Rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista kertoo, että vaikka Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden määrä onkin pienempi, suunta on sama kuin Ruotsilla.

– Tälläkin kertaa Ruotsi on meitä edellä, mutta perässä tullaan. Meillä on selvät viitteet siitä, että siihen suuntaan ollaan menossa, Ahlgren kommentoi MTV Uutisten lähetyksessä.

Jäseniksi rekrytoidaan syrjäytyneitä ja maahanmuuttajia

Ahlgren kertoo, että Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden määrä on kasvanut huimasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Suomalaisella järjestäytyneellä rikollisuudella on Ahlgrenin mukaan kiinteät yhteydet Ruotsiin.

– Vuonna 2000 meillä oli kolme organisaatiota ja 8 ryhmää, jotka sijoittuivat pääasiassa pääkaupunkiseudulle ja etelään. Nyt meillä on 8 organisaatiota ja 89 ryhmää, yhteensä noin tuhat jäsentä. Kasvu on ollut valtava.

Tilanne on rikosylikomisarion mielestä huolestuttava.

– Tästä kannattaa puhua ja asiaa pitää pohtia, sillä meillä on vielä aikaa toimia ja tehdä päätöksiä, jotta voimme olla yhtenä rintamana järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, Ahlgren kommentoi.

Suomessa rikollisjengit rekrytoivat pääasiallisesti syrjäytyneitä henkilöitä, joilla on rikollista taustaa. Lisäksi maahanmuuttajat nähdään jengeille potentiaalisina jäseninä.

– Jengirikolliset ovat kiinnostuneet tulokaskansalaisista. Sotaa käyviltä alueilta tulleilla saattaa olla taitoja, joista jengit ovat kiinnostuneita, kuten väkivaltataustaa, Ahlgren selventää. 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos