Ruotsissa riehuva jengikulttuuri rantautuu Suomeen – Poliisilla tiedossa noin 900 jengiläistä: "Uusia ryhmiä nousee joka kuukausi"

8:14img
Julkaistu 16.08.2018 08:58
Toimittajan kuva

Nelly Rauhala

nelly.rauhala@mtv.fi

Jengitoiminta on riistäytynyt käsistä Ruotsissa. Alkuviikosta Ruotsin lähiöissä poltettiin tai muuten vahingoitettiin yli 80 autoa. Poliisin mukaan rikollisjengit lisääntyvät myös Suomessa nopeaan tahtiin.

Ruotsin lähiöiden autopalotapauksia tutkitaan edelleen. Poliisi on alustavasti todennut tekojen vaikuttavan organisoiduilta. Teko saattakin olla rikollisjengin voimannäyttö.

– Ruotsissa on kulttuuri, että jengit tekevät aika ajoin voimannäyttöjä, millä he haluavat osoittaa, että tietty alueellinen paikka on heidän hallinnassaan ja he pystyvät lamaannuttamaan viranomaisten toiminnan ja taistelemaan niin sanotusti yhteiskuntaa vastaan, rikoskomisario Antti Hyyryläinen Keskusrikospoliisista selvittää.

Sosiaaliset olosuhteet ajavat jengitoimintaan

Jengikulttuuri roihahti Ruotsissa jo kymmenisen vuotta sitten. Tällä hetkellä maassa on pinnalla erityisesti maahanmuuttajataustaiset katujengit.

– Näille jengeille on tyypillistä, että he lähtevät toimimaan tietyllä rajatulla alueella, jossa he harjoittavat rikosneutraalisti huumekauppaa ja velanperintää. Toiminta on rajattu tieteille alueille, joilla valtaa halutaan näyttää ja väkivaltaa halutaan käyttää ja siten antaa viesti, kuka siellä määrää, Hyyryläinen sanoo.

Hyyryläisen mukaan katujengien syntyä selittävät ennen kaikkea sosiaaliset olosuhteet. Usein konfliktialueilta tulevat maahanmuuttajat kokevat jengien tarjoamat mahdollisuudet yhteiskunnan vaihtoehtoja houkuttelevimpina.

– Valitettavasti jengeillä on parempi tarina tarjottavana yksilöille, kuin mitä he kokevat yhteiskunnan pystyvän tarjoamaan, Hyyryläinen tiivistää.

Uusia rikosryhmittymiä syntyy Suomessa kuukausittain

Jengirikollisuus on rantautunut hiljalleen Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen. Suomessa toimii tällä hetkellä noin 90 tunnettua rikollisryhmään. Lisäksi poliisin tiedossa on noin 900 jengiläistä. Uusia ryhmittyä syntyy kuukausittain.

– Nyt tilanne on se, että uusia ryhmiä nousee joka kuukausi ja heti poliisille on aika selvää, mihin perinteiseen ryhmään se on kallellaan, Hyyryläinen kertoo.

Suomessa jengien väkivalta ja voimannäytöt ovat pääosin jengien välisiä. Ruotsissa sen sijaan jengien voimahahmot ovat usein ulkomaalaisia ja väkivalta on avointa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos