Ruuan hinta nousee yhä yleistä inflaatiota nopeammin – PTT: Kuluttajahinnat nousevat noin 7,5 prosenttia

4:38imgKats video maaliskuulta: Ruoan hinta nousi ennätyslukemiin – "Korkein mitä meillä on EU-aikana ollut Suomessa"
Julkaistu 18.04.2023 11:26

MTV UUTISET – STT

Tänä vuonna maatalouden yrittäjätulo kohenee hieman, kun muun muassa energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat laskevat.

Ruuan hinta nousee tänä vuonna edelleen yleistä inflaatiota nopeammin, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste.

Ruuan kuluttajahinnat nousevat noin 7,5 prosenttia, mikä on selvästi viime vuotta vähemmän. Viime vuonna ruuan kuluttajahinnat nousivat 10,5 prosenttia, kertoo PTT.

Yleisesti kuluttajahinnat nousevat PTT:n ennusteen mukaan noin viisi prosenttia.

Taustalla vaikuttaa etenkin yleinen kustannustason nousu viime vuosien aikana.

– Kustannusten nousu ruokaketjussa on ollut poikkeuksellisen raju, ja se näkyy viiveellä kuluttajahinnoissa, kun hintamuutoksia viedään läpi koko ruokaketjun matkalta. Tänä vuonna myös korkojen nousu sekä tehdyt palkkaratkaisut näkyvät ruokaketjunkin kustannuksissa, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tiedotteessa.

Ensi vuonna ruuan hinnat voivat vuositasolla laskea hienoisesti.

Lue myös: Ruoan hinta nousi ennätyslukemiin: "Korkein mitä meillä on EU-aikana ollut Suomessa"

Tuontilihan kulutus kasvanut

Viime vuosi oli äärimmäisen vaikea maatiloille tuotantopanosten rajun hinnannousun vuoksi. Lannoitteiden hinnat kohosivat yli 80 prosenttia, ja sähkön hinnasta ja riittävyydestä oli suuria huolia erityisesti syksyllä sekä alkutalvesta.

Tänä vuonna tuotantopanosten hinnat laskevat merkittävästi, mutta lainakorkojen nousu lisää kustannuksia erityisesti isoja investointeja tehneille tiloille.

– Kustannustaso jää kuitenkin aikaisempia vuosia korkeammaksi, mikä heikentää kannattavuutta etenkin kotieläintiloilla. Maatalouden kannattavuus pysyy heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteessa suurenevat, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala tiedotteessa.

Kustannusten nousu ja viime vuoden talousahdinko näkyvät erityisesti sianlihan mutta myös naudanlihan tuotannon vähenemisenä. Nyt hintojen nousu ja heikko ostovoima laskevat sian- ja naudanlihan kysyntää ja siirtävät kulutusta halvempiin ruhonosiin.

Tuontilihan kulutus on kasvanut muun muassa ruokapalvelu- ja ravintolasektorin palautuessa pandemiasta.

Lue myös: Myymälävarkaudet ja häiriökäyttäytyminen kasvussa – Kaupan liitto ehdottaa ratkaisuksi poikkeuksellista keinoa

Myös tulot kasvoivat

Myös maatalousyrittäjien tulot markkinoilta kasvoivat viime vuonna merkittävästi, kun tuottajahinnat nousivat historiallisen korkeiksi.

Tänä vuonna tulot markkinoilta pienenevät jonkin verran, mutta tulot jäävät silti selvästi pidemmän ajan keskiarvoa korkeammalle.

Tänä vuonna yrittäjätulo kasvaa noin viidenneksen, kun maatalouden kulujen lasku on suurempaa kuin tulojen pieneneminen.

Yrittäjätulon kasvu ei kuitenkaan tuo ratkaisua maatalouden pitkän aikavälin kannattavuusongelmaan.

Ensi vuonna yrittäjätulo kääntyy laskuun, kun tulojen ennustetaan pienenevän enemmän kuin tuotantokustannusten.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka