Kuuden hengen tutkimusryhmä selviytyi Marsin elinoloja simuloineesta ihmiskokeesta asuttuaan vuoden ajan lähes täydellisessä eristyksessä, kertoo BBC.
Kokeen tarkoituksena oli selvittää tutkimusryhmän selviytymistä ja yhteistyökykyä Marsin elinoloja simuloivassa ympäristössä.
Havaijille tulivuoren kupeeseen rakennettuun kupoliin tasan vuosi sitten majoittunut ryhmä selviytyi tehtävästään ilman raikasta hengitysilmaa, tuoretta ruokaa ja yksityisyyttä.
Tutkimus toteutettiin Havaijin yliopiston toimesta, Yhdysvaltain liittohallituksen ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan rahoituksella. Tutkimusjakso oli pisin sitten Venäjällä marraskuussa 2011 päättynyttä Mars500-koetta, jossa joukko miehiä asui eristyksissä puolentoista vuoden ajan.
Asiantuntijat ovat arvioineet, että miehitetty avaruusmatka punaiselle planeetalle kestäisi noin yhdestä kolmeen vuotta.
Yksityisyyden puute osoittautui rasitteeksi
Vuoden kestäneen kokeen jälkeen osallistujat olivat varmoja Marsiin suuntautuvan avaruusmatkan mahdollisuudesta lähitulevaisuudessa.
– Uskon, että teknologiset ja psykologiset esteet voidaan selättää, tiimin ranskalaisjäsen, Cyprien Verseux kertoi toimittajille.
Kupolissa asuminen asettaa kuitenkin myös haasteita. Toinen kokeeseen osallistunut kuvaili yksityisyyden puutteen muodostuneen henkiseksi rasitteeksi.
– Se on kuin olisi kämppäkavereita, jotka ovat aina paikalla, eikä heitä voi koskaan paeta. Uskon, että jotkut osaavat kuvitella, millaista se on. Jos et osaa, ajattele, ettet koskaan pääsisi ketään karkuun, Carmel Johnston kertoi.
Havaijin yliopiston arkkitehtuurin tohtori Tristan Bassingthwaighte ylisti avaruusmatkailun inhimillisiin kysymyksiin porautuneen tutkimuksen merkitystä.
– Tämä tutkimus on äärimmäisen tärkeä, kun [avaruusmatkojen] miehistöjä valikoidaan ja selvitetään, miten ihmiset toimivat erilaisilla matkoilla.
Juustojauhoa ja tonnikalaa
Havaijin tutkimusryhmä koostui ranskalaisesta astrobiologista, saksalaisesta fyysikosta ja neljästä amerikkalaisesta – pilotista, arkkitehdistä, toimittajasta ja maaperätutkijasta.
Tutkimuksen aikana kuusikko joutui elämään rajoitettujen resurssien puutteessa, pukeutumaan avaruuspukuun ulkona liikkuessaan ja työskennellä yhdessä konfliktien välttämiseksi.
Jokaisella osallistujalla oli kupolissa pieni huone, jossa oli nukkumapaikka ja työpöytä. Ryhmän päivittäiset ruoka-annokset koostuivat muun muassa juustojauhosta ja purkitetusta tonnikalasta.
Kansainväliselle avaruusasemalle suuntautuvat tehtävät kestävät tavallisesti vain kuusi kuukautta.
Vuosi sitten julkaistussa uutisjutussa kerrottiin Mars-matkan harjoituksista.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.