Ryömintävaihteella kohti valoa – pimeyden ydin jäi taakse tältä vuodelta

Pimeys
Lehtikuva
Julkaistu 23.12.2023 14:45
Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

Tänään aatonaattona pimeyden ydin on ohitettu tältä vuodelta onnistuneesti! 

Tästä huolimatta päivä on Helsingissä vielä alle minuutin pidempi kuin eilen. Tänä vuonna talvipäivänseisaus eli vuoden lyhyin päivä osui joulukuun 22. päivälle.

Huomenna päivään pyörähtää jouluaaton kunniaksi yksi mahtava valoisa minuutti lisää Helsingin ja Turun korkeudella. Tamperelaiset ja jyväskyläläiset saavat lisäminuuttinsa päivää myöhemmin eli joulupäivänä.

Helsingissä päivän pituus on tänään viisi tuntia ja 49 minuuttia ja Turussa kuusi minuuttia lyhyempi. 

Tampereella päivänvaloa riittää tänään viisi tuntia ja 21 minuuttia, Jyväskylässä vain viisi tuntia ja neljä minuuttia. Oululaiset saavat nauttia valoisasta ajasta tänään kolme tuntia ja 34 minuuttia, rovaniemeläiset kaksi tuntia ja vartin. 

Utsjoella aurinko nousee seuraavan kerran näkyviin 16. tammikuuta eli kolmen ja puolen viikon kuluttua.

Lue myös: Päivä tänään lyhimmillään – sitten edetään taas kohti kirkkautta

Piinaavan hidasta

Valoa kohti kuljetaan, vaikka aluksi matka sujuukin piinaavan hitaasti. 

Helsingin ja Turun korkeudella jouluaaton ensimmäistä lisäminuuttia venytetään vielä joulupäivänkin yli. Seuraava uusi valoisa minuutti saapuu näille korkeuksille tapaninpäivänä.

Nyt askeleemme suuntautuvat kohti valoa.

Mutta tämän jälkeen vauhti kiihtyy ja jokainen uusi päivä tuo minuutin lisää, kunnes uudenvuodenaatto pyöräyttääkin jo ruhtinaalliset kaksi uutta valoisaa minuuttia edelliseen päivään verrattuna.

Tässä kohtaa pohjoisen asukit saavat tasoitusta. Esimerkiksi Jyväskylässä päivä pitenee kahdella minuutilla jo 30. ja Oulussa 27. joulukuuta. Rovaniemi pääsee kahden minuutin vuorokausivauhtiin jo joulupäivänä.

Lue myös: Pohjoisessa alkaa pitkien öiden aika – tänään on syyspäiväntasau

Pohjoisessa valostuu vauhdilla

Koska maailma on reilu paikka, surkean lyhyet talvipäivät korvataan pohjoisen asukeille kesällä. Mitä lyhyempi päivä on ollut kylmään aikaan, sitä pidempi se on lämpimään aikaan.

Riuduttuaan yössä rovaniemeläiset saavat seuraavaksi yhden valoisan lisätunnin päiväänsä reilusti etuajassa eteläsuomalaisiin verrattuna. Tämä tapahtuu 7. tammikuuta, jolloin rovaniemeläisten tynkä päivä on venynyt peräti kolmen tunnin ja 17 minuutin mittaiseksi.

LK Marraskuu aurinko sää valo HelsinkiVuorokaudessa on tunti lisää valoa helsingissä seuraavaksi 17. tammikuuta.Lehtikuva

Helsingissä nuollaan tässä vaiheessa vielä näppejä ja niiden nuolemista jatketaan vielä 15. tammikuutakin, jolloin rovaniemeläisten päivään pyörähtää toinenkin uusi valoisa tunti talvipäivänseisauksen päivän pituuteen verrattuna.

Oululaiset saavat lisätuntinsa 10. tammikuuta, jyväkyläläiset 15. tammikuuta, tamperelaiset 16. tammikuuta, turkulaiset ja helsinkiläiset 17. tammikuuta.

Lue myös: Yö on tänään pohjoisella pallonpuoliskolla lyhimmillään

Kohta rytisee valoa

Helsingissä päivä on jo kaksi tuntia nykyistä pidempi tammikuun viimeinen päivä. Tämä tarkoittaa sitä, että valoa riittää suurin piirtein koko virka-ajan ja aurinko laskee vasta, kun astumme ulos työpaikan ovesta.

Tavanomaista päivätyötä tekevälle valoa riittää vapaa-ajalle saakka tunnin verran Helsingissä suunnilleen siinä 11. helmikuuta. Mutta sitten valoisia tunteja rynniikin päivään rytinällä, maaliskuun alussa päivä on Helsingissä jo lähes 11 tuntia pitkä.

Päivä pitenee minuutti minuutilta.

Valoisan ajan maksimipituus saavutetaan 20. kesäkuuta, jolloin vietetään kesäpäivänseisausta. Helsingissä päivänvaloa riittää tuolloin peräti 18 tuntia ja 56 minuuttia.

Utsjoella ja Rovaniemellä aurinko jollottaa taivaalla tuolloin läpi vuorokauden viitsimättä vaivautua taivaanrannan taa. Kunnes heinäkuussa päivä alkaa jälleen lyhentyä pohjoisessakin ja matka suuntautuu taas kohti pimeyden syvintä ydintä.

Lue myös: Uusi tutkimus: Tästä syystä aikaisin herääminen kannattaa

Pimeyden juhlijat

Tavallisesti pimeyden ydin osuu 21. päivälle joulukuuta, jolloin nimipäiväänsä pilkkopimeydessä juhlivat Tuomas, Tomi, Tuomo ja Tommi. Tänä vuonna talvipäivänseisaus osui hieman poikkeuksellisesti Raafaelin nimipäivälle.

Mutta ensi vuonna palataan taas normaalijärjestykseen ja talvipäivänseisaus osuu jälleen joulukuun 21. päivälle seuraavat kolme vuotta. Seuraavan kerran Raafael saa juhlia pimeydessä vuonna 2027.

2:33imgTällainen on suomalainen joulu tilastojen valossa.

Lue myös: Nukuitko huonosti? Näin asiantuntija kertoo selviävänsä univajeen hallitsemasta päivästä

Tuoreimmat aiheesta

Talvi