Yli 500 venäläistä turvapaikanhakijaa Suomessa on odottanut päätöstä yli lain määrittelemän maksimirajan.
855 päivää.
Niin kauan Alex Nesterov odotti Maahanmuuttovirastolta (Migri) päätöstä siitä, onko hänen turvapaikkahakemuksensa hyväksytty vai ei ja voiko hän jäädä Suomeen ja jatkaa elämänsä rakentamista täällä.
– Kun päätös viimeinen tuli, purskahdin sitä lukiessani itkemään, Nesterov kertoo MTV Uutisille.
Päätöksen mukaan Nesteroville myönnettiin hänen hakemuksensa perusteella turvapaikka. MTV Uutiset on nähnyt tapaukseen liittyvät asiakirjat.
Lain mukaan turvapaikkahakemusten käsittely saa kestää enintään kuusi kuukautta.
Maahanmuuttovirasto (Migri) mukaan tällä hetkellä 521 Venäjän kansalaista on odottanut turvapaikkahakemuksensa käsittelyä yli lain maksimirajan.
Poikkeustapauksissa hakemuksen käsittely voi kestää 15 kuukautta tai jopa 21 kuukautta, jos esimerkiksi virasto on ruuhkautunut, hakemus edellyttää jostain syystä pidempää käsittelyaikaa tai jos lähtömaassa vallitsee epävarma tilanne.
Migri myöntää, että osa venäläisten turvapaikkahakemuksista on ylittänyt myös 21 kuukauden käsittelyajan.
Nestervoin tapauksessa kaikki nämä aikaikkunat ylittyivät, sillä hän odotti päätöstä 28 kuukautta.
– Olin niin iloinen. Ystäväni järjestivät minulle myös pienet juhlat sitä seuranneena viikonloppuna, sillä tämä prosessi oli ollut heillekin kova, Nesterov kertoo.
Odotus turvapaikkapäätöksestä tuntui pitkältä erityisesti, koska prosessi ei ollut Nesterovin mukaan läpinäkyvä.Haastateltavan albumi: Alex
Kaksi syytä pelätä
Nesterov lähti Venäjältä syyskuussa 2022. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa oli alkanut samana vuonna, ja Nestervovin elämä oli muuttunut vaikeammaksi.
– Osallistuin jo ennen hyökkäyssotaa opposition järjestämiin mielenosoituksiin Venäjällä. Nyt olin myös vaarassa joutua Ukrainaan sotimaan vasten tahtoani, Nesterov kertoo.
Pelkästään pelko asepalvelukseen joutumisesta ei riitä perusteeksi turvapaikkaan Suomessa.
Nesterov kuitenkin pelkäsi myös toisen seikan takia. Hän kuuluu seksuaalivähemmistöön, ja elämä Venäjällä oli jo ennen maan aloittamaa hyökkäyssotaa ollut vaikeaa, mutta Nesterov ennakoi sen myös vaikeutuvan yhä enenmmän.
Suomessa Alex Nesterov on osallistunut Pride-tapahtumiin vapaasti.Haastateltavan albumi: Alex Nesterov
Venäjän korkein oikeus määritti sateenkaariliikkeen “ääriliikkeeksi” syksyllä 2023. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan “ääriliikkeeseen osallistumisesta” voi saada jopa 10 vuotta vankeutta sekä rajoituksia muihin oikeuksiin.
Jopa Pride-lipun näyttäminen tai muiden symbolien käyttäminen voi johtaa pidätykseen Venäjällä.
– Vaikka tiesin, etten pystyisi elämään Venäjällä omana itsenäni ja onnellisena, olin lähtiessäni surullinen, Nesterov kertoo lähes kolmen vuoden takaisista hetkistään.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat ahtaalla Venäjällä.
Viisi haastattelukertaa
Turvapaikkahakemuksen vastaanottamisen jälkeen Nesterov jäi odottamaan sen käsittelyä.
Jokainen uusi viikko ja kuukausi tuntui pidemmältä kuin toinen. Nesterov kuitenkin kertonut valmistautuneensa siihen, että hakemuksen käsittely voi kestää. Aivan näin pitkää odotusaikaa hän ei kuitenkaan osannut odottaa.
Lopulta meni vuosi pelkästään siihen, että Nesterov sai kutsun saapua viraston haastateltavaksi.
Yhteensä Nesterov tarvitsi viisi haastattelukertaa kokemuksiensa kertomiseen ja turvapaikkahakemuksensa perustelemiseen.
– Eivätkä ne olleet viisi perättäistä päivää, vaan sanoisin että yhteensä viiden haastattelun tekemiseen meni vuoden päivät, hän kertoo.
Odotus oli paitsi turhauttavaa, mutta myös hankaloitti tavallista elämää, sillä hänellä ei ollut mitään virallista statusta.
– En voinut esimerkiksi tunnistautua mihinkään palveluun, ja Venäjälle asetettujen sanktioiden takia venäläiset pankkikortit eivät toimi, Nesterov kertoo.
Nesterov kertoo, että oli pitkään epätietoinen siitä, mikä päätöstä viivyttää.Lehtikuva
Migri odotti EU:n ohjetta
Nesterov kertoo saaneensa useita ilmoituksia siitä, että Maahanmuuttovirasto ei pysty käsittelemään hänen hakemustaan luvatussa ajassa.
– Syyt käsittelyn pitkittymisille olivat aina erilaiset. Joko syy oli, että kotimaani tilanne oli muuttunut ja heidän pitää arvioida se uudelleen tai pelkästään se, että hakemuksia oli kertynyt jonoon.
– Hakemusten käsittely ei ollut läpinäkyvää, enkä tiennyt mikä asia siellä hakemustani oikeasti viivyttää. Tämä lisäsi epätietoisuutta ja ahdistusta tulevaisuudestani.
Nestervo ehti hakemusprosessin aikana aloittaa suomen kielen opiskelun ja ammattiin opiskelun itsenäisesti. Hänen oli pakko myös miettiä vaihtoehtoa mihin menee, jos hänen hakemuksensa hylätään.
– Venäjälle palaaminen ei olisi ollut vaihtoehto, eikä minulla ole ollut muuta asuinpaikkaa elämässäni. Minulla ei ollut hajuakaan minne menisin.
Migrin mukaan hakemusten käsittely ruuhkautui, kun Euroopan unionin turvapaikkavirasto aloitti valmistella yhteistä ohjetta, joka koski Venäjän liikekannallepanoa koskevaa ohjeistusta syyskuussa 2022. Suomessa odotettiin kyseisen ohjeistuksen valmistumista, mutta sen valmistelu lopetettiin syksyllä 2023.
Tämän jälkeen Migri alkoi valmistella omaa ohjetta, joka valmistui huhtikuussa 2024.
– Pitkään jatkuneen epäselvän tilanteen seurauksena venäläisten turvapaikanhakijoiden hakemukset ehtivät kuitenkin ruuhkautua, ja tämän ruuhkan purkaminen on vienyt aikaa, mikä on johtanut käsittelyaikojen venymiseen osassa hakemuksista, kertoo Roosa Simola Migrin kansainvälisen suojelun osastolta.
Yli 6 kuukautta odottaneiden venäläisten turvapaikkahakemusten käsittelyä on Simolan mukaan priorisoitu viime kesästä lähtien.
– Tavoitteemme on saada tehtyä päätökset yli kuusi kuukautta vireille olleisiin venäläisten turvapaikkahakemuksiin huhtikuun loppuun mennessä.
Rutiinit
Nesterov uskoo, että hän jaksoi odottaa hakemuksensa käsittelyä pitkälti ystäviensä tuen ansioista.
– Rutiinit ovat todella tärkeitä, kun tuntuu etteivät muut asiat etene ollenkaan, hän sanoo.
Nesterov opiskeli suomea itsenäisesti turvapaikkapäätöstä odottaessaan.Haastateltavan albumi
Ensimmäiset päivät myönteisen päätöksen jälkeen ovat menneet viranomaisasioiden hoitamisessa.
Nyt Nesterov suunnittelee muuttavansa uudelle paikkakunnalle ja aloittavansa suomen kielen opiskelut kunnolla, sekä jatkavansa opintojaan.