Yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneesti parantaneet kammiotakykardia-rytmihäiriön sädehoidolla. Tulokset ovat vielä alustavia, mutta ne viittaavat siihen, että sädehoito voisi auttaa potilaita, joilla muut keinot eivät ole toimineet.
Kammiotakykardiaa eli kammiotiheälyöntisyyttä hoidetaan yleensä rytmihäiriötahdistimella ja lääkkeillä. Ne eivät kuitenkaan paranna vaivaa.
Tuoreessa tutkimuksessa annettiin sädehoitoa viidelle kammiotakykardiapotilaalle, joiden rytmihäiriöitä ei saatu kuriin edes katetriablaatiolla. Tämän stereotaktisen ablatiivisen sädehoidon avulla potilaat pysyivät lähes oireettomina.
Sädehoito kohdistettiin oikeisiin paikkoihin käyttämällä useita eri kuvantamismenetelmiä sekä niin sanottua elektrokardiografista kuvausta, jolla voidaan kartoittaa sydämen sähköistä toimintaa. Yhdistämällä kaikki menetelmät sädehoito saatiin rajattua hyvin tarkasti alueille, jotka aiheuttivat kammiotakykardiaa.
Sädehoito osoittautui erittäin tehokkaaksi. Hoitoa edeltävien kolmen kuukauden aikana potilaat kokivat yhteensä 6 500 takykardia-kohtausta, mutta sitä seuraavien viikkojen aikana ne alkoivat vähentyä ja kuukausien kuluessa käytännössä lakkasivat kokonaan.
Tulokset ovat lupaavia, mutta niiden tulkinnassa kannattaa olla varovainen. Vastaavia säteilyannoksia on käytetty syöpien hoidossa pitkään, mutta niiden pitkäaikaisvaikutuksista sydämen toimintaan ei ole tietoa. On esimerkiksi mahdollista, että hoito aiheuttaa sydämeen arpeutumista ja vaurioita, jotka oireilevat vasta myöhemmin. Tämän vuoksi menetelmää kokeiltiin iäkkäillä potilailla, joilla muut hoitovaihtoehdot oli jo todettu tehottomiksi.
Tutkimuksen julkaisi New England Journal of Medicine.
Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Miten estän aivoinfarktin?
Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!
25:30