Kahvin ystävien kannattaa laskea tarkkaan työpaikan kahvikoneesta ryystämänsä kupposet sydänterveyttään varjellakseen.
Tuore ruotsalaistutkimus osoittaa, että toimistokahvit saattavat olla haitaksi sydämelle, kertoo New York Post.
Tutkijat analysoivat kahvinäytteitä 14 eri työpaikan kahvikoneista.
He saivat selville, että kahviautomaattien kahvi voi sisältää kotivalmisteista kahvia suurempia pitoisuuksia diterpeenejä eli rasva-aineita, jotka nostavat haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä.
– Kahvin suodattaminen on olennaisessa osassa siinä, kuinka paljon rasva-aineita jää kahvin sekaan, kertoo tutkimusjohtaja David Iggman Uppsalan yliopistosta.
– Kaikki kahvikoneet eivät onnistu suodattamaan niitä yhtä tehokkaasti ja koneiden suodatustehoissa ilmeni suuria vaihtelevuuksia ajan kuluessa.
Lue myös: Tiesitkö? Kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin
Suomessa paljon kahvin kulutusta, ja sydänkuolemia
Vaikka Suomessa sydän- ja verisuonitauteihin kuolleiden määrä on vähentynyt huomattavasti 1970-luvulta alkaen, ne aiheuttavat THL:n mukaan edelleen vajaa puolet työikäisten kuolemista.
Veren korkea LDL-kolesterolipitoisuus on sydän- ja verisuonisairauksien merkittävä riskitekijä. LDL-kolesterolin pitoisuutta veressä laskevia statiineja käyttää jopa miljoona suomalaista.
Kun lisätään tähän vielä tieto siitä, että suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa suhteutettuna väestön määrään, on erityisesti suomalaisten hyvä kiinnittää huomiota kahvin rasvapitoisuuteen.
Lue myös: Kahvin piristävä vaikutus ei johdu vain kofeiinista, sanovat tutkijat
Tyypillinen suomalaisen kahviannos nostaa kolesterolia jopa 10 prosenttia
Ruotsalaistutkijat valmistivat tutkimuksessa keski- ja tummapaahtokahvia viidestä yleisestä kahvilaadusta. Jokaisesta kahvikoneesta otettiin kaksi kahvinäytettä kahden tai kolmen viikon välein.
Paperisuodattimen läpi suodatetusta kahvista kafestoli ja muut diterpeenit suodattuivat pois tehokkaasti, mutta toimistokoneiden metallisuodattimet päästivät kahvin rasva-aineet läpi.
Lue myös: Viisi helppoa muutosta, joilla voit parantaa kolesteroliarvojasi jo muutamassa viikossa
Kafestolin vaikutus verenkierron kolesteroliarvoihin riippuu siitä, paljonko kahvia juo päivittäin, kertoi Terveystalon ravitsemusterapeutti Reija Männikkö MTV Uutisille aiemmin.
Suomalainen juo päivässä keskimäärin viisi kahvikupillista. Yksi kupillinen on noin 1,25 desiä.
Jos juo tämän määrän suodattamatonta kahvia, sen vaikutus kolesteroliarvoon on noin 0,3–0,4 yksikköä.
– Prosentteina tämä olisi noin 5–10 prosentin lisäys verenkierron kolesteroliarvoon, kertoo Männikkö.
Ruotsalaistutkijat huomauttavat, että LDL-kolesterolin vähentäminen 1 millimoolilla litraa kohti voi vähentää suhteellista sydänsairauksien riskiä 22 prosenttia.
Tämä merkitsee 54 prosentin riskin laskua 40 vuoden aikana.
Katso myös: Pikakahvien makutesti yllätti raadin
7:34Halpa haastaja menestyi makutestissä!
Lue myös: Saako aurinko, mausteinen ruoka tai kahvi kasvosi lehahtamaan? Kyseessä voi olla tämä suomalaisilla yleinen sairaus
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: NMCD, New York Post, THL