Hallitus on antamassa ensi vuodeksi määräaikaisen mahdollisuuden ilmoittaa verottajalle tulot, jotka ovat jääneet aiemmin ilmoittamatta. Näin esimerkiksi veroparatiiseista voisi tuoda rahansa Suomeen välttyen rikosoikeudelliselta vastuulta.
Hallitusohjelmasta löytyvä maininta on perintöä edelliseltä hallitukselta. Silloinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) yritti viedä aktiivisen katumisen ohjelmaa eteenpäin, mutta hänen mukaansa oikeusministeriössä ei ollut riittävästi resursseja viemään asiaa laiksi asti.
-Ei tämä helppo kysymys ole, mutta kokonaisuuden kannalta aktiivinen katuminen on järkevä tapa kerätä verotuloja, Rinne sanoo.
Hallitusohjelmaa sorvanneessa veroryhmässä istunut Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että aktiivisen katumisen ohjelma on suunniteltu vuoden määräajalle 2016. Jatkoa ohjelmalle ei tule.
-Ilman muuta siinä on moraalinen ongelma, kun henkilöt ovat toimineet harmaalla alueella. Toisaalta ilman ohjelmaa valtio ei saisi mitään tuottoa, Lintilä sanoo.
Ylitarkastaja Hannu Kuortti Verohallinnosta pitää veromoraalin kannalta määräaikaista ohjelmaa parempana kuin pysyvää aktiivisen katumisen järjestelmää.
-Pysyvässä ohjelmassa voisi olla riski, että erityisesti heikossa taloudellisessa tilanteessa harkittaisiin, kannattaako tuloja ilmoittaa ennen korkeampaa kiinnijäämisriskiä, Kuortti arvioi.
Hänen mukaansa muutaman vuoden kuluttua automaattinen tietojenvaihto veroparatiiseista nostaa riskiä jäädä kiinni.
Ruotsissa isot tuotot
Ruotsissa aktiivinen katuminen on ollut pitkään käytössä. Esimerkiksi vuosina 2010-2013 ohjelma toi Ruotsille yhteensä noin 150 miljoonaa euroa lisää verotuloja.
Ruotsissa oma-aloitteinen tulojen ilmoittaminen poistaa rikossyytteen lisäksi myös veronkorotuksen. Suomessa aktiivinen katuminen toisi Lintilän mukaan veronkorotuksen, mutta sen mahdollinen lievennys selviää myöhemmin.
Kuortin mukaan valtio saisi välittömiä hyötyjä suurempia tuloja pidemmällä aikavälillä, kun esimerkiksi sijoitukset palaisivat pysyvästi verotuksen piiriin. Kuortti arvioi, että Suomeen palaisi varallisuutta Sveitsin, Liechtensteinin ja Luxemburgin kaltaisista valtioista, joista verottajan on ollut vaikea saada tietoja.
-Olen saanut henkilökohtaisia kyselyitä kirjanpitoyhtiöiltä, joiden asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita ohjelmasta. He ovat esimerkiksi myyneet yritystoimintansa, ja saadut rahat on siirretty esimerkiksi Liechtensteiniin, Lintilä sanoo.
-Nyt henkilöt eivät haluaisi siirtää taakkaa lapsilleen vaan palauttaisivat rahat Suomeen maksaen verot ja korotuksen, Lintilä jatkaa.
Kaikki haastatellut arvioivat, että rikosprosessista seuraavan negatiivisen julkisuuden välttäminen lisäisi aktiivisen katumisen suosiota.