Saako kuski käyttää puhelinta liikennevaloissa? Poliisi: Tämä seikka ratkaisee, tuleeko sakot vai ei

7:08imgYlikomisario Jarkko Lehtinen kertoo aiemmasta puolen vuoden mittaisesta liikenteen tehovalvonnasta Helsingissä.
Julkaistu 19.02.2019 14:39(Päivitetty 19.02.2019 18:56)

Solveig Wallenius

solveig.wallenius@mtv.fi

Tällä viikolla 18.–24. helmikuuta poliisi valvoo raskasta liikennettä koko maassa. Valvontajakso on osa Euroopan liikennepoliisiverkoston valvontateemaa.

Raskaan liikenteen valvontaan kuuluu monia eri valvonnan aiheita, kuten ajoneuvon liikennekelpoisuus, kuljettajan kunto, ajotapa tai virheellinen kuormaus. Ajo- ja lepoajat ovat myös syynissä, kuten myöskin kännykän tai muun viestintälaitteen käyttö ajon aikana. 

Henkilöauton kuljettajaakin saattaa mietityttää, että saako sitä kännykkää käyttää vaikka punaisissa liikennevaloissa. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen liikenne- ja valvontasektorin komisario Ilkka Kantola selventää MTV Uutisille, mitä kännykän käyttö ajon aikana tarkoitaa ja minkälaisia sakkoja ja seuraamuksia sen käytöstä ajon aikana tai muuten voi saada. 

– Olennaista on, onko laite kädessä vai telineessä ajon aikana, sanoo Kantola.

poliisi poliisiauto helsinki talviPoliisi valvoo raskasta liikennettä 18.–24. helmikuuta koko maassa.Shutterstock 

Rikesakko vai törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen?

– Ajon aikana tarkoittaa myös liikennevaloissa pysähtymistä. Jos matkapuhelin tai tabletti on silloin kädessä, voi siitä saada 100 euron rikesakon. Ääritapauksessa viestintävälineiden käytöstä voi saada myös sakot törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, vaikka viestintäväline ei olisi edes kädessä, jos samalla aiheuttaa vakavaa vaaraa toisten hengelle tai terveydelle.

Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen voi olla esimerkiksi, kun kurottaa kohti telineessä olevaa kännykkää oikealla kädellä, ja samalla vasen käsi ohjaa ratista auton vastaantulijan kaistalle. 

Kantola kertoo esimerkin viime vuodelta. Linja-auton kuljettaja kuljetti tyhjää ajoneuvoaan ja törmäsi hitaasti ajavan rekan perään ja kuoli. Valvontakamerasta selvisi, että kuljettaja oli surffaillut netissä kännykällään. Tutkinta päättyi siihen.

Milloin kännykkää sitten saa käyttää?

Jos auton ajaa selkeästi sivuun tienlaitaan, tai odottaa parkissa kaveria, on kännykän käyttö on sallittua.

– Lastenvaunuja työntävä kännykkää tuijottava aikuinen on myös harmillisen yleinen näky. Joskus tämäkin voi johtaa sakkoihin, jos samalla vaarantaa liikennettä, koska käytti samaan aikaan kännykkää. Vastaavaa esiintyy myös jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä. Kannattaa muistuttaa myös lapsia ja nuoria kännykän käytön vaaroista liikenteessa, sanoo Kantola. 

Lähteet: Poliisi, Tieliikennelaki

Tuoreimmat aiheesta

Autot