Saako laduilla kävellä? Hiihtäjien perinteiseen harmituksen aiheeseen haetaan ratkaisua kansalaisaloitteella

Kuinka hiihtäjät suhtautuvat ladullakävelijöihin? 2:00
Miten Helsingin Paloheinän laduilla suhtaudutaan kävelijöihin? Viiden jälkeen kävi kysymässä asiaa.

Laduilla käveleminen on ollut perinteinen hiihtäjien harmituksen aihe jo vuosikymmenten ajan. Nyt tilanteeseen toivotaan ratkaisua kansalaisaloitteen avulla. 

Kävelijöitä harmittaa, kun parhaat lenkit on varattu hiihtäjille.

Hiihtäjiä taas harmittaa, että kävelijöitä pitää väistellä ja suksikin haukkaa lunta, kun latuun on tullut kävelyn myötä reikiä. Siispä ladulla kävelemisestä halutaan tehdä nyt rikollista. 

"Hiihtoladulla käveleminen kiellettävä” -nimisen kansalaisaloitteen on allekirjoittanut torstai-iltaan mennessä jo yli 3000 ihmistä. 

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan ryhtymistä lainvalmisteluun, jonka myötä käveleminen ja pyöräileminen kiellettäisiin yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla.

Aktiivihiihtäjän ja kansalaisaloitteen alullepanija Antti Kolarin mukaan ehdotus perustuu tarpeeseen parantaa hiihtolatujen turvallisuutta. 

– Moni on kysynyt, miten lakia valvottaisiin. Jos laki menisi läpi, tietäisivät kaikki silloin rikkovansa lakia. 

– Tekohan kohdistuu hiihtäjiin ja uskon, että moni kävelijöistä jättäisi menemättä ladulle, kun he eivät haluaisi tahallisesti hiihtäjien edessä rikkoa lakia. Omatunto alkaisi kolkuttaa, Kolari toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmalle. 

Koirien ulkoiluttajat ärsyttävät

Viiden jälkeen -ohjelma vieraili Paloheinän laduilla kysymässä, miten paikalliset hiihtäjät suhtautuvat jokatalviseen kiistanaiheeseen.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– En ole törmännyt kävelijöihin ladulla tänään enkä koko hiihtokautena. Muutimme kesällä Imatralta tänne Helsinkiin ja vuosikymmenien hiihtotaustani on sieltä sekä edellisiltäkin paikkakunnilta - kaikki on mennyt hyvin täällä, sanoo Kari Kinnari.

Toiset ladullaliikkujista ovat törmänneet kävelijöihin, mutta suurinta keskustelua syntyy kuitenkin ihmisten nelijalkaisista ystävistä, eli koirista.

– Eivät minua ne kävelijät ärsytä, mutta sellainen ärsyttää, jos on koiran ulkoiluttajia. Jos on koira toisella puolen latua ja emäntä toisella ja siinä on se hihna välissä, niin se ärsyttää, kun ei kumpikaan väistä, toteaa Aino Rahikainen.

Hannu Kaitiainen on samoilla linjoilla koirien suhteen.

– On sellaisia ihmisiä, jotka tekevät tätä tahallaan. Kävelevät esimerkiksi koirien kanssa täällä, koska ei se ole kiellettyä. Minun mielestäni pitäisi merkata, että mikä kuuluu hiihtäjille ja mikä kuuluu kävelijöille.

Minkälainen sää on pahin hiihtolatujen kannalta? Latujen kunnossapitäjä kertoo 4:45
Minkälaista työtä tekee latumestari? Viiden jälkeen -ohjelma kävi tutustumassa mieheen, joka pitää ladut kunnossa ja hiihtäjät tyytyväisenä. 

Lue myös:

    Uusimmat