Lastenpsykiatri Raisa Cacciatorella on hyviä uutisia niille vanhemmille, joille kiukutteleva jälkikasvu aiheuttaa harmaita hiuksia: itkupotkuraivarit ovatkin hyvä juttu!
Huomenta Suomessa vieraillut Väestöliiton asiantuntijalääkäri ja lastenpsykiatri Raisa Cacciatore on aggressiokasvatuksen asiantuntija ja kirjoittanut aiheesta pienten lasten vanhemmille useita opaskirjoja. Huomenta Suomessa Cacciatore vastasi monia suomalaisvanhempia askarruttavaan kysymykseen: mitä pitää tehdä, jos lapsi saa itkupotkuraivarit?
– Siinä pitää varman onnitella itseään. Lapsella on tunteita ja hän uskaltaa näyttää niitä, Cacciatore sanoo.
Sen lisäksi vanhemman pitäisi osata tilanteessa ottaa aikuisen rooli ja rauhoittaa omat tunteet, vaikka mieli tekisi kiukutella takaisin.
– Lapsi ei tarvitse tilanteessa rankaisua ja vihaa, vaan apua siinä, miten selvitä tilanteesta hengissä.
Kaiken kaikkiaan itkupotkuraivarit ovat Cacciatoren mukaan hyvä juttu, sillä aggressio on positiivinen voimavara. Aggressio antaa valtavan voiman muuttaa maailmaa silloin, kun asiat menevät huonosti.
– Eihän mikään muuttuisi ikinä, jos ihmiset olisivat koko ajan tyytyväisiä. Me aikuisetkin tarvitsemme sitä. Mutta sen täytyy olla sivistyneesti hallinnassa, mitä se ei lapsilla ole. Me aikuiset osataan toivottavasti pikkuisen paremmin käsitellä asiaa kuin 2–5-vuotias.
"Se on vähän sama kuin tipahtaisi veteen ilman uimataitoa"
Fakta kuitenkin on, että aikuisenkin on usein vaikea hillitä tunteitaan, kun uhmaikäinen taapero heittäytyy x-asentoon keskellä ruokakauppaa. Se on täysin inhimillistä ja Cacciatore neuvookin olemaan armollinen itselleen.
– Totta kai se pinna palaa joskus. Ei näitä ole tiedetty aiemmin. On vain kinattu tai karjuttu lapsen kanssa kilpaa. Nykyään, kun on tutkittu asiaa niin tiedetään, että aggressionhallinta kehittyy portaittain. Pieniä asoita kerrallaan pitää harjoitella lapsen kanssa.
Cacciatore vertaa lapsen kiukunhallintaa osuvasti uimataitoon:
– Kun pienelle lapselle herää se ajatus, että "mä en halua tai "tämä on väärin", sitä seuraa voimakas tunne. Se on vähän sama kuin tipahtaisi veteen ilman uimataitoa. Tulee valtava paniikki, tunne ja raivo. Kaikki on pilalla. Ei lapsi pysty hallitsemaan sitä, vaan tarvitsee siihen apua – ei sitä, että joku karjuu.
Millaisilla työkaluilla lapselle voi opettaa aggressionhallintaa? Miten suhtautua lapsen itkupotkuraivareihin ruokakaupassa? Katso pääkuvan videolta Raisa Cacciatoren neuvot.