Saako Mastodonissa töräyttää mitä tahansa? Nämä asiat suosiotaan kasvattavasta somealustasta täytyy tietää

shutterstock mastodon
Mastodon on ilmainen sosiaalisen median alusta, joka on saavuttanut suosiota Elon Muskin otettua ohjat Twitterissä.Shutterstock
Julkaistu 08.11.2022 17:54

Ville Järveläinen

Mastodon ei ole mikään uusi sosiaalisen median alusta, mutta tällä hetkellä sen suosio kasvaa nopeammin kuin koskaan. Kiitos kuuluu Elon Muskille ja Twitterille.

Twitterin uusi yksinvaltias Elon Musk on onnistunut karkottamaan ison joukon käyttäjiä kilpailevien somealustojen pariin. Lisäksi iso osa yhtiön työntekijöistä ja johdosta sai kenkää välittömästi sen jälkeen, kun maailman rikkain mies tuli taloon. 

Yksi suurimmista hyötyjistä viime aikojen Twitter-kaaoksessa on ollut vuonna 2016 perustettu somealusta Mastodon, joka nousi lokakuun lopulla myös yhdeksi Twitterin kuumimmista puheenaiheista.

Vaikka Mastodonia voikin pitää tietynlaisena Twitter-kloonina tai ainakin siitä vahvasti inspiroituneena vaihtoehtona, on näiden kahden alustan toiminnassa yksi perustavaa laatua oleva ero: avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Mastodonia ei nimittäin omista mikään yksittäinen toimija, vaan kyseessä on ennemminkin käyttäjiensä ympärille rakentuva verkosto kuin varsinainen palvelu.

Lue  myös: Mediat: Twitter pyytää osaa erottamistaan työntekijöistä palaamaan

Fediversumi

Saksalaisen Eugen Rochkon perustama Mastodon on niin sanottu fediversumi, jolla tarkoitetaan verkkopalvelua, joka koostuu lukuisista itsenäisistä sekä toisistaan riippumattomista palvelimista. Termi on johdettu suomeksi liittoumaa ja universumia tarkoittavista englanninkielisistä sanoista federation ja universe.

Toiminta

Mastodonin viehätys ex-twitteristien keskuudessa ei ole yllätys, sillä kummankin alustan toimintatapa on hyvin samankaltainen, ja käyttäjälle tarjottava näkymät jokseenkin identtiset. Myös virallinen mobiilisovellus on selkeä ja helppokäyttöinen Twitterin sovellukseen tottuneelle.

Julkaisut eli tootit

Mastodonissa julkaistuja enintään 500 merkin viestejä kutsutaan tooteiksi, jotka sanatarkasti suomennettuina tarkoittavat töräyksiä ja viittaavat mastodonttien ääntelyyn. Muiden käyttäjien "tuuttauksista" voi tykätä ja niitä voi jakaa samaan tapaan kuin Twitterin julkaisuja voi uudelleentwiitata. Myös Mastodonissa julkaisut voivat sisältää videoita ja kuvia.

Palvelimet eli instanssit

Mastodon ei ole yksi yksittäinen palvelu, vaan se rakentuu lukuisista itsenäisistä palvelimista, eli instansseista. Esimerkiksi suomenkielinen Mastodon pyörii osoitteessa mastodontti.fi. Osa palvelimista on puhtaasti alueellisia tai tietyn kielialueen yleisiä instansseja, osa taas keskittyy johonkin tiettyyn aihepiiriin.

Artikkeli jatkuu videon alla.

8:19img

KATSO MYÖS: Elon Musk laittoi Twitterin mullin mallin. Mitä siitä seuraa?

Moderointi

Jokaisella palvelimella on omat sääntönsä, ja niitä valvotaan paikallisesti, mistä johtuen jokainen käyttäjä voi liittyä palvelimelle, jonka säännöt sopivat hänelle itselleen. Käyttäjä voi myös luoda oman palvelimensa. Esimerkiksi mastodontti.fi-palvelimella ainoa sallittu keskustelukieli on suomi, ja palvelimelle liittyvä sitoutuu noudattamaan sääntöjä tai vaihtoehtoisesti voi tulla estetyksi palvelimelta. Kunkin palvelimen moderointi on palvelimen ylläpitäjän vastuulla, ja hän voi hoitaa sen parhaaksi katsomallaan tavalla – tai olla hoitamatta.

Ei algoritmeja tai mainoksia

Mastodon mainostaa antavansa käyttäjille enemmän valtaa siihen, mitä he näkevät aikajanoillaan. Seurattujen henkilöiden julkaisut nousevat aikajanalle aikajärjestyksessä ilman salaisia algoritmeja. Palvelussa ei myöskään ole mainoksia. Vastavuoroisesti Mastodon ei ole rahantekoväline, kuten esimerkiksi Twitter.

Mastodonin mainoksettomuuden sekä maksuttomuuden mahdollistaa nimenomaan palvelinten itsenäisyys ja hajautuneisuus. Koska taustalla ei ole yhtä kaupallista toimijaa, joka huolehtisi kaikkien palvelimien ylläpidosta ja moderoinnista, ei suuria kassavirtoja tarvita. Mastodon saa jonkin verran taloudellista tukea kumppaniyrityksiltä.

– Mastodon on voittoa tavoittelemattoman organisaation kehittämä ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelmisto. Julkinen tuki tukee suoraan kehitystyötä ja evoluutiota, se kertoo verkkosivuillaan.

Mastodonilla on tämän artikkelin julkaisuhetkellä runsaat neljä miljoonaa käyttäjää, joista noin neljännes on ollut aktiivisena kuluneen kuukauden aikana. Lukemia voi tosin vääristää alustan kovasti kasvanut suosio, sillä kaikki nyt liittyneet jäsenet tuskin jäävät palvelun aktiivisiksi käyttäjiksi.

Lue myös: NYT: Twitterin varmennetut tilit muuttuvat maksullisiksi Yhdysvaltain välivaalien jälkeen

Lähteet: CNN, The GuardianMastodon

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media