Saako vanhempi lukea lapsensa yksityistä some-viestittelyä?

Colourbox
Julkaistu 07.08.2014 08:32
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Sosiaalisella medialla on suuri vaikutus etenkin nuoremman sukupolven arkielämään. Ongelmana on, että vanhempien saattaa olla vaikea hahmottaa, mitä heidän lapsensa somessa puuhaavat. 

Vanhempien on kuitenkin syytä pysyä kärryillä lastensa tekemisistä, mutta miten  tämä konkreettisesti onnistuu some-maailmassa? Eräs asiaan liittyvä oleellinen kysymys on, että onko vanhemmalla oikeus lukea lapsensa yksityisiä some-viestejä.

Muun muassa tätä asiaa käsittelee nettipoliisina tunnettu ylikonstaapeli Marko "Fobba" Forss eilen julkaisemassaan "Fobban sosiaalisen median selviytymisopas" -e-kirjassaan.

Lapsella oikeus yksityisyyteensä, mutta aikuisilla velvollisuus hyvinvoinnista


Yksityisviestien suojaa sosiaalisessa mediassa koskevat samat säännöt kuin perinteisessä kirjepostissakin. Lapsen etu on kuitenkin tärkein.

Forss toteaa, että lapsella on oikeus yksityisyyteensä myös sosiaalisessa mediassa, mutta mitään tarkkaa rajoitusta ei ole siitä, miten vanhemmat voivat puuttua lastensa some-elämään.

Forss kirjoittaa, että vanhempi ei voi lukea alaikäisen lapsensa viestejä rutiininomaisesti. Sosiaalisessa mediassa lähetettävät yksityisviestit omaavat perustuslaissa turvatun viestisuojan - kirjepostin tavoin.

Asiassa on kuitenkin painotettava sitä, mikä on lapsen etu: Aikuisella on ensisijainen vastuu ja velvollisuus lapsiensa hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Forss huomauttaakin, että viestinnän suoja ei ole täten mikään "absoluuttinen oikeus".

Forss kirjoittaa, että lapsen sosiaalisen median viestien lukeminen ei ole perustuslain kanssa ristiriidassa, koska kyseessä on yksilön turvallisuuteen liittyvä asia, joka painaa vaakakupissa enemmän.

-Kun vanhempi saa jollain tapaa vihiä siitä, että lapsi on ongelmissa ja sosiaalisen median palvelujen yksityisviesteillä on jotain tekemistä asian kanssa, on vanhemmalla mahdollisuus lukea yksityisviestit vaikka pakolla, kirjoittaa Forss.

Forss kuitenkin muistuttaa, että mitä vanhemmasta lapsesta on kyse niin kynnyksen yksityisten viestien lukemiseen tulee nousta. Pelkkä uteliaisuus yleisellä tasolla siitä, että kenen kanssa lapsi viestittelee ei oikeuta vanhempaa viestien lukemiseen.

Mutta jos vanhemmalla nousee epäilys jostain vakavasta on tilanne aivan eri.

Tuoreimmat aiheesta

Digi