Melkoinen ristiriita: Vanhemmalla ei välttämättä ole oikeutta urkkia alaikäisenkään puhelinta – "Viestintäsalaisuus koskee myös lapsia iästä riippumatta"

9:06img
Julkaistu 19.07.2019 11:40

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kysymykseen, mikä on lapselle netissä "vaaran paikka", on vaikea vastata. Lapsellakin on digimaailmassa oikeus yksityisyyteen.

Millaisia uhkia lapsia netissä vaanii? Entä millaisia oikeuksia lapsilla on digimaailmassa? 

Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan verkon anonymiteetti aiheuttaa edelleen ongelmia, vaikka se on myös verkon vahvuus. Anonyymi identiteetti antaa nuorelle mahdollisuuden olla joku muu ja esimerkiksi tutustua ihmisiin ilman jännittämistä.

– Se luo myös vaaran, ettei ollenkaan tiedä, kenen kanssa on tekemisissä, Pekkarinen kuvaa Huomenta Suomessa.

Lapsellakin oikeus yksityisyyteen

Vanhemmalla ei kuitenkaan ole oikeutta urkkia lapsen puhelinta, vaikka tämän sometoiminta huolettaisi. Lapsellakin on oikeus yksityisyyteen.

– Viestintäsalaisuus koskee myös lapsia iästä riippumatta. Samalla tässä on se ristiriita, että vanhemmilla on kasvatus- ja valvontavastuu, kuvaa Pekkarinen.

Minilexin mukaan Suomen perustuslaissa taataan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus. Viestillä tarkoitetaan tekstin sisältöä, eli myös esimerkiksi WhatsAppissa lähetettyä viestiä.

Viestintäsalaisuutta voi rajoittaa tietyissä tapauksissa; jos lapsi on otettu huostaan ja sijoitettu esimerkiksi perhekotiin, viestintää hänen ja vanhempien välillä saatetaan rajoittaa. Rajoittaminen tapahtuu lastensuojelulain mukaan.

Viestintäalaisuudesta voidaan poiketa myös esimerkiksi tapauksessa, jossa on syytä epäillä, että lapsi on joutunut tai joutumassa rikoksen uhriksi.

Opeta lapselle digitaitoja!

Urkkimista suurempi ongelma kuitenkin on, etteivät aikuiset ota digitaitoja puheeksi tai opeta lapselle, miten verkossa toimitaan turvallisesti. Silti jo varhaiskasvatuksessa käytetään digilaitteita. Laitteiden uudet mahdollisuudet tuovat kuitenkin myös uhkia.

– Olemme ehkä unohtaneet tuoda rinnalle ne uudet riskit, Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Hanna-Leena Laitinen pohtii.

Se, mikä on lapselle "vaaran paikka", on hyvä kysymys ja vaikea vastattava. Laitisen mukaan yksikään somealusta yksinään ei ole paha. 

Miten lapsen turvallisuuden netissä voisi taata? Entä mitä on "digisyrjäytyminen"? Katso keskustelu videolta!

LUE MYÖS: Koulu laittaa oppilaiden puhelimet suojapusseihin päivän ajaksi – hyötyjä ylistetään: "En tiennyt, miten koukussa olenkaan"

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Artikkelia muokattu 19.7.2019 klo 14.09: lisätty osuus viestintäsalaisuudesta Minilex.fistä. Otsikkoon lisätty sana "välttämättä".

Osittainen lähde: Uusisuomi, Minilex

Tuoreimmat aiheesta

Digi