10 hyvää syytä saunoa – tiesitkö näistä terveyshyödyistä?

4:18imgKatso myös: Videolla Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Janne Koskenniemi paljastaa keskeisimmät piirteet suomalaisesta saunakulttuurista.
Julkaistu 24.06.2022 07:16

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Saunominen on paitsi mukavaa, myös terveellistä! Tiesitkö näistä saunan terveyshyödyistä?

Saunominen on osa suomalaista kansanperinnettä. Saunat lämpiävät kodeissa ympäri vuoden, mutta erityisesti kesään – ja tietysti juhannukseen – saunominen kuuluu olennaisesti.

Tutkimuksista tiedetään, että saunominen ei ole vain mukava tapa peseytyä, vaan löylyttely edistää myös terveyttä. Tiesitkö näistä saunomisen hyödyistä?

1. Saunominen tekee hyvää sydämen terveydelle

Säännöllisen saunomisen on osoitettu olevan hyväksi etenkin sydän- ja verenkiertoelimistölle. Saunominen saa lihakset rentoutumaan ja ääreisverisuonet laajenemaan, mikä laskee verenpainetta. Tutkimuksissa saunomisen on huomattu myös vähentävän valtimoiden jäykkyyttä. Runsas saunominen onkin liitetty vähäisempään sydän- ja verisuonitautien, sydänperäisen äkkikuoleman sekä aivoinfarktin riskiin.

Verisuonten laajeneminen näkyy iholla laikkuisuutena ja kasvojen punoituksena.

Lue lisää: Säännöllisellä saunomisella häkellyttävät terveysvaikutukset – kardiologi suosittelee

2. Saunominen vähentää astmaoireilua

SaunaSaunan terveysvaikutuksia on tutkittu jo vuosikymmeniä erityisesti Suomessa, Japanissa ja Saksassa. Kuvituskuva.Shutterstock

Limakalvot pitävät lämpimän kosteasta ilmasta, mikä voi vähentää astmaoireilua. Lämpö myös rentouttaa keuhkoputkia, mikä auttaa helpottamaan astmaatikon hengitystä.

Jos astmaan liittyy koivuallergiaa, on puusta valmistettu vihta syytä jättää saunahuoneen ulkopuolelle.

Lue myös: Osaako kuka tahansa sitoa saunavihdan? Näin se käy

3. Saunominen ehkäisee muistisairauksia

Tutkimuksissa saunominen on yhdistetty alentuneeseen riskiin sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Jo kaksi saunomiskertaa viikossa vähentää dementian riskiä viidenneksellä verrattuna niihin, jotka saunovat vain kerran viikossa. 4–7 kertaa viikossa saunovilla dementian riski on peräti yli 60 prosenttia pienempi.

4. Sauna vaikuttaa liikunnan tavoin

Saunominen vaikuttaa elimistöön pienen urheilusuorituksen tavoin. Korkea lämpötila saa hien virtaamaan ja sykkeen kohoamaan. Sopivina annoksina tällainen pieni stressitila tekee elimistölle ainoastaan hyvää, yleislääketieteen erikoislääkäri Jarmo Kantonen kertoo Terveystalon tiedotteessa.

5. Sauna rentouttaa lihaksia

Samalla kun saunominen käy kevyestä treenistä, löylyt rentouttavat liikunnan rasittamia lihaksia. Vuonna 2015 ilmestyneen tutkimuksen mukaan saunominen ennen raskasta urheilusuoritusta ehkäisee lihasten kipeytymistä ja lisää niiden liikkuvuutta.

Mikä on hyvien löylyjen salaisuus? Juttu jatkuu videon alla.

14:58imgHuomenta Suomessa vieraana Suomen Saunaseuran sauna-asiantuntija Hannu Saintula.

6. Saunominen tekee hyvää iholle

Saunan lämpö parantaa ihon aineenvaihduntaa, auttaa ihoa uudistumaan ja poistamaan tehokkaammin kuona-aineita. Puhdas iho säilyttää paremmin kosteuden ja kimmoisuuden. Ja koska lämpö avaa ihohuokosia, saunan jälkeen käytettyjen ihonhoitotuotteiden ainesosat vaikuttavat syvemmällä ihossa. Löylyttely sopiikin mainiosti osaksi kauneudenhoitorutiineja.

Saunomisen on todettu olevan eduksi esimerkiksi psoriaasissa ja monessa muussakin ihotaudissa, kuten tali-ihottumassa ja infektoituneessa ekseemassa.

7. Sauna auttaa uniongelmiin

Kehon lämpötilan nousu lisää melatoniinin esiasteen, serotoniinin määrää. Se on tärkeä tekijä nukahtamisen näkökulmasta. Myös kehon viileneminen saunan jälkeen nukuttaa ja tekee unesta syvempää.

8. Sauna lievittää kipuja ja voi auttaa useampiinkin sairauksiin

Lämpöhoitojen on huomattu vähentävän esimerkiksi fibromyalgiaan eli kipuoireyhtymään sekä reumaan liittyviä kipuja, kertoo Terveyskirjasto. Kivunlievityksen uskotaan välittyvän ainakin jossain määrin aivoissa vapautuvien endorfiinien kautta.

Lämpöhoitoja on käytetty jossain määrin myös kroonisen väsymysoireyhtymän, lievän masennuksen ja anoreksian hoitoon

Saunominen vähentää kudosten insuliiniresistenssiä, mistä voi mahdollisesti olla hyötyä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

Nämä merkit paljastavat, että olet käynyt supisuomalaisessa saunassa. Juttu jatkuu videon alla.

1:00imgMontako merkkiä tunnistat?

9. Sauna vaikuttaa hormonituotantoon

Saunatutkimuksia analysoineet suomalaistutkijat huomasivat katsauksessaan, että saunominen vaikuttaa noin 30 hormonin tuotantoon. Erityisesti kasvuhormonin määrä nousee saunomisen, kuten muunkin fyysisen stressin yhteydessä. Myös maidoneritystä naisilla lisäävän prolaktiinin pitoisuus nousee. Saunoessa lisääntyy myös mielihyvähormoni beta-endorfiinin sekä vireyttä lisäävän noradrenaliinin määrä.

Vaikutukset hormoneihin jäävät kuitenkin lyhytaikaiseksi.

10. Saunominen vähentää ahdistusta ja stressiä

Saunominen rentouttaa, lisää hyvinvointia ja on monelle osa mukavaa illanviettoa. Löylyt vähentävät ahdistusta ja stressiä sekä lähentävät saunojia.

Jotain saunan yleistä hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta kertonee se, että YK:n onnellisuusraportin mukaan maailman onnellisimmat maat ovat järjestyksessä Suomi, Norja ja Tanska. Kaikissa näissä maissa saunominen on osa kulttuuria ja perinnettä. 

Lue myös: Minkä ikäisen lapsen kanssa vanhempi voi vielä saunoa alasti? Asiantuntija nimeää karkean rajan: "Ehkä sellainen luontevin kohta muuttaa käytäntöä"

Muista turvallisuus saunassa

Saunomisen hyödyistä huolimatta löylyissä on syytä muistaa myös saunojien turvallisuus. 

Riittävästä nesteytyksestä ja tauotuksesta on syytä huolehtia, sillä voimakas huimauskohtaus voi johtaa kohtalokkaaseen horjahtamiseen. Kuuman kiukaan kanssa on syytä olla tarkkana etenkin pienten lasten kanssa.

Aikuisten on syytä välttää runsasta alkoholinkäyttöä saunoessaan, sillä lauteille sammuessa vaarana on lämpöhalvaus. Juhannusjuomia on siis järkevää nauttia tästäkin syystä kohtuudella. Turvallisinta – ja parasta – on saunoa ja uida kaverin kanssa.

Saunoi sitten porukassa tai yksin, löylyissä kannattaa kuunnella omaa oloaan. Saunomisen on tarkoitus tuntua hyvältä. 

Artikkeli on kesäuusinta viime vuosilta.

Lue myös: Tunnistatko lämpöhalvauksen oireet? Kiinnitä huomiota myös hikoiluun – saattaa salakavalasti lakata

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaislähteet: Terveystalo, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Sauna