Saattohoidolle tyrmäys eutanasialakia ajavalta lääkäriltä: "Vuosien keuhkokuumehoito ei ole rauhallinen tapa kuolla"

11:00img
Julkaistu 17.11.2017 07:44
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Eutanasian laillistamista ajavan kansalaisaloitteen puuhamiehet ovat harmissaan, että keskustelu poliitikkojen kanssa aiheesta painottui saattohoidon kehittämiseen.

– Lakialoitteessamme kysymme, mikä on rauhallinen tapa kuolla. Jos joutuu viisi vuotta odottamaan kuolemaa ja samalla hoidetaan keuhkokuumeet ja muut, se ei ole rauhallinen tapa, jyrähti eutanasian sallimista viimeisen 50 vuoden ajan ajanut lääkäri Ilkka Taipale MTV3:n Huomenta Suomessa.

eutanasia

Taipaleen lisäksi kansalaisaloitteen takana on ryhmä muita konkaripoliitikkoja, kuten Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara ja Esko Seppänen.

Taipaleen mukaan toinen aloitteessa mukana oleva konkaripoliitikko Esko Seppänen sai ajatuksen eutanasialaista, kun hän koki oman poikansa saattohoidon.

– Toinen ystäväni näki saattohoidossa isänsä kärsimyksen ja parahti, että pitääkö hänen tuoda lisää lääkkeitä kotoa (kivun lievitykseen), Taipale jatkaa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan julkinen kuuleminen asiasta oli viime viikolla. Tuolloin lääketieteen professori Tiina Saarto korosti, että ennen eutanasialain arviointia olisi turvattava hyvän saattohoidon saatavuus koko maassa.

ÄÄNESTYS eutanasia

– Kaikki ihmisethän eivät kuole kärsien. Tähän keskusteluun on liittynyt ja korostunut se, että pelko kuolemaan liittyvästä kärsimyksestä on hyvin suurta. Viimeisen 10 vuoden aikana saattohoito on kehittynyt meillä erittäin hyvin. Pääkaupunkiseudulla saattopaikkoja oli viisi vuotta sitten 35, nyt 100. Silti ollaan vielä jäljessä, esimerkiksi Tanskassa joka toinen syöpäpotilas kuolee saattoyksikössä, Saarto vastasi Huomenta Suomessa.

Taipale on ylipäänsä kriittinen laitoshoidon mielekkyydelle.

– Euroopassa 30 prosenttia kuolee kotona, meillä viisi prosenttia. Meillä viedään laitokseen.

Saarron mukaan lakialoitteen sisällön muotoilussa on vielä isoja ongelmia. Taipaleen mukaan lakialoite on täsmällinen.

– Se miten juristi sen näkee on toinen asia, miten lääkäri joutuu päätöksen tekemään. Lakialoitteen mukaan lääkärin pitää määrittää kärsimys, jolloin eutanasia on mahdollinen. Ei lääkäri voi sitä määrittää. Saarto aloittaa.

– Mutta määrittäähän lääkäri kipulääkkeenkin määrän potilaalle, Taipale keskeyttää.

– Me emme määritä sitä kipua, vaan kysymme potilaalta. Potilas määrittää ja me uskomme sitä. Tästä tulee se, ettei lääkäri voi rajata eutanasian käyttöä, koska kyse on potilaan kokemasta kärsimyksestä. Silloin potilas sen määrittää, Saarto vastaa.

Eutanasia koskettaa nuoria lääkäreitä

Taipaleen mukaan 85 prosenttia kansasta ja 75 prosenttia hoitajista on eutanasian kannalla, lääkäreistäkin yli puolet. Ja asiasta ei Taipaleen mukaan ole edes kysytty kuoleman kanssa öisin ja viikonloppuisin työskenteleviltä nuorilta lääkäreiltä.

– Lääkärien kanta on muuttunut vuosien saatossa koko ajan. Esimerkiksi lääkäri Juha Hänninen oli eutanasiaa vastaan ja työskenneltyään kuoleman kanssa hän muutti kantaansa.

Saarron mielestä tarvitaan vielä nykyistä kriittisempää keskustelua eutanasialaista.

– Osa kannattaa lakialoitteen esityksen mukaan, että eutanasiaa käytettäisiin ihan elämän loppuvaiheen kärsimyksen hoitoon. Mutta aloitteen vastustajat ovat huolissaan kansalaiskeskustelusta, jonka mukaan eutanasian käytön pitäisi olla tätä laajempaa ja vapaampaa.

Taipaleen mukaan keskustelua on käyty jo kymmeniä vuosia. Nyt olisi päätösten aika.

– Ihmisten kärsimykset ovat kohtuuttomia kuollessa, tällä hetkellä heitä dumpataan morfiinilla eikä anneta kuolla rauhassa.

Katso koko keskustelu oheiselta videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Eutanasia