Saavatko Aarnio ja Vilhunen elinkautiset murhasta? Oikeus antaa tuomionsa Vuosaaren palkkamurhasta

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään klo 14 tuomionsa Vuosaaren vanhassa murhajutussa.

Ruotsalais-turkkilainen 26-vuotias Volkan Ünsal joutui palkkamurhan uhriksi vuonna 2003.

Syyttäjien mukaan huumepoliisin päällikkönä toimineella Jari Aarniolla oli etukäteen yksityiskohtaista tietoa palkkamurhasta, mutta hän ei pyrkinyt estämään sitä.

Entistä jengipomoa Keijo Vilhusta syytetään murhan järjestelystä.

Neljä tuomittu jo elinkautiseen

Neljä ammattirikollista tuomittiin Volkan Ünsalin murhasta elinkautiseen vankeuteen vuonna 2004.

Teko oli kosto. Ünsal oli ajautunut rahariitaan Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tehdystä ryöstöstä ja kertonut poliisille tietoja teosta. Hän oli hakeutunut Ruotsin poliisin todistajansuojeluohjelmaan, mutta päättänyt itse luopua suojelusta.

Hän saapui Suomeen syksyllä 2003. Hänet murhattiin Vuosaaressa sijaitsevassa asunnossa, jonne hänet houkutteli hänen lapsuudenystävänsä. Hänen ruumistaan ei koskaan löydetty, mutta murha-asunnosta löydettiin veriroiskeita.

Kosto tietolähdetoiminnasta?

Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä paljastui kuitenkin vain osa totuudesta.

Murha ei vanhene koskaan ja tänä vuonna järjestetyssä toisessa oikeudenkäynnissä on puitu sitä, järjestelikö entinen rikollispäällikkö Keijo Vilhunen murhaa ja jättikö Jari Aarnio teon estämättä.

Aarnion ja Keijo Vilhusen läheiset välit paljastuivat 2013. 

Tämän jälkeen yksi Ünsalin murhaajista kertoi Vilhusen roolista murhaan. Vilhusen puolustus onkin todennut, että hänen liittämisensä murhaan on alamaailman kosto poliisin tietolähteenä toimimisesta.

Paljon pimitettyä tietoa

Keskusrikospoliisi perkasi vanhan tutkinnan ja löysi yllättäen paljon sellaisia puhelinkuuntelutallenteita, jotka eivät olleet koskaan päätyneet murhan tutkijoille.

Niissä oli pitkälti kyse juuri Vilhusen osuudesta tapaukseen.

Syyttäjän mukaan Aarnio suhtautui hyväksyvästi murhaan ja antoi sen tapahtua sen sijaan, että olisi yrittänyt estää sen.

Lisäksi Vilhusen roolia asiassa vääristeltiin, katsoo syyttäjä.

Aarnio: Kyse vain huhuista

Sekä Aarnio että Vilhunen ovat kiistäneet jyrkästi rikoksen.

– Puhutaan huhusta, joka on tullut alamaailmasta. Ja se ei ole tullut kenellekään yksittäiselle poliisille, Aarnio painotti oikeudenkäynnin aikaan medialle pitämässään puheenvuorossa.

Vilhunen puolestaan on kertonut pyrkineensä estämään murhan tapahtumista muun maussa kertomalla siitä tuntemalleen poliisille, Aarniolle.

Käräjäoikeus kertoo tänään iltapäivällä tuomitaanko Aarnio ja Vilhunen murhasta elinkautisiin rangaistuksiin. Aarnio istuu parhaillaan 13 vuoden tuomiota muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat