Vuosaaren palkkamurhaoikeudenkäynnissä kuullaan tänään todistajana kansanedustajaa ja entistä poliisia Kari Tolvasta (kok.). Tolvanen johti Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikköä murhan aikaan vuonna 2003.
Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota ja entistä jengipomoa Keijo Vilhusta syytetään murhasta toisessa oikeudenkäynnissä, joka palkkamurhasta on järjestetty. Tolvasen ovat todistajaksi nimenneet Aarnio, Vilhunen sekä syyttäjä.
Lisäksi oikeudessa kuullaan syyttäjän nimeämänä todistajana Aarnion aiempiin rikosjuttuihin liitettyä "Saaraa".
Murhan tekoaikaan Aarnion kanssa läheisissä väleissä ollut Saara oli päävuokralainen Vuosaaressa sijainneessa asunnossa, jossa murha tapahtui. Saara oli vuokrannut asuntonsa Vilhuselle, joka oli antanut sen edelleen Jani Leinoselle.
Leinonen tuomittiin ruotsalais-turkkilaisen Volkan Ünsalin murhasta kolmen muun syytetyn kanssa ensimmäisessä veriteosta järjestetyssä oikeudenkäynnissä. Oikeus katsoi, että Leinonen, Ünsalin lapsuudenystävä Janne Raninen sekä pitkän linjan rikollinen Raimo Andersson murhasivat rikollispiireissä vaikuttaneen Ünsalin baari-illan jatkoilla lokakuussa 2003.
Yllytyksestä murhaan tuomittiin ruotsalainen Leopoldo Gonzalez Carmona. Helsingin Sanomien mukaan Saara oli vuosien ajan puhunut Aarnion yhteydestä murha-asuntoon ja tapahtumiin, mutta elokuussa hän kävi poliisin puheilla perumassa aiemmat kertomuksensa.
Lisäkuulusteluissa nainen perui kaikki kohdat, joiden mukaan Aarnio olisi liittynyt tapahtumiin, HS kertoi syyskuussa.
Aarnion syytetään tietäneen murhasta etukäteen
Uhrin ruumista ei ole tänä päivänäkään löytynyt. Tapauksen tutkinta aloitettiin uudelleen vuonna 2015, kun poliisi sai uutta tietoa henkirikoksesta. Uudessa oikeudenkäynnissä Jari Aarniota syytetään murhasta, koska syyttäjien mukaan Aarnio ei pyrkinyt estämään palkkamurhaa, vaikka hänellä oli etukäteen tarkkaa tietoa siitä.
Vilhusen syytetään osallistuneen palkkamurhan järjestelyihin. Aarnio ja Vilhunen on tuomittu rikoskumppaneina niin sanotussa huumetynnyrijutussa. Myös miesten murhasyytteet linkittyvät läheisesti toisiinsa, koska Vilhunen sanoo olleensa se, joka kertoi murhahankkeesta etukäteen Aarniolle.
Vilhunen oli tapahtuma-aikaan huumepoliisin tietolähde. Aarnio kiistää, että olisi saanut Vilhuselta etukäteen tietoa henkirikoksesta. Aarnion mukaan asiasta oli liikkeellä korkeintaan "yleistä huhun tasoista tietoa".
Vilhusen mukaan murhasta aiemmin tuomitut tekivät hänestä väärän ilmiannon kostoksi siitä, että hän teki yhteistyötä Aarnion kanssa ja toimi poliisin tietolähteenä. Syyttäjä vaatii Aarniolle ja Vilhuselle elinkautisia vankeusrangaistuksia.
Helsingin käräjäoikeudessa asialle on sovittu käsittelypäiviä marraskuun puolelle asti.
Taustalla Arlandan arvokuljetusryöstö vuonna 2002
Aiemmin annetun hovioikeuden tuomion mukaan Volkan Ünsalin murhan motiivi liittyi Arlandan arvokuljetusryöstöön. Aseistautuneet miehet hyökkäsivät vuonna 2002 Tukholman lentokentälle, kun arvokuljetuksen säkkejä oltiin siirtämässä SAS:n koneesta vartiointiliikkeen pakettiautoon.
Ryöstäjät saivat säkit haltuunsa uhkaamalla vartijoita automaattiaseella. 44 miljoonan kruunun arvoinen ryöstösaalis katosi jäljettömiin. Leopoldo Gonzalez Carmona tunnusti vuonna 2017 ruotsalaisen ETC-lehden haastattelussa olleensa Arlandan ryöstön suunnittelija.
Rikos on jo vanhentunut. Volkan Ünsalin isä on kertonut Ünsalin vieneen yli kaksi miljoonaa kruunua Carmonan kätkemästä ryöstösaaliista ja häipyneen Turkkiin. Ünsal myös kertoi ryöstöstä poliisille ja pääsi todistajansuojeluohjelmaan, josta hän irrottautui ennen murhaa.