Saavatko Trump ja Kiina sovun kauppasotaan? – Asiantuntijoilta tyly kuitti kohupresidentin motiiveista

3:05img
Millaisia vaikutuksia orastavalla kauppasovulla on maailmantalouteen? Videolla asiantuntijat antavat vastauksen.
Julkaistu 15.01.2020 09:09
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin odotetaan tänään allekirjoittavan kauppasopimuksen ensimmäisen osan Kiinan kanssa.

Kaikkia yksityiskohtia sopimuksesta ei vielä tiedetä. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ja kauppaedustajan virasto kertoivat eilen, että nyt allekirjoitettava sopimus ei kuitenkaan sisällä kiinalaistuotteille asetettujen tuontitullien perumisia.

MTV:n Yhdysvaltojen kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan Yhdysvalloissa sopimuksen ensimmäisen osan uskotaankin tuovan vain lievää helpotusta. Maiden välinen kauppakiista on kestänyt lähes kaksi vuotta. Tänä aikana ovat korottaneet erilaisia tullimaksuja puolin ja toisin.

Tilanne on vaikuttanut maailmanmarkkinoiden lisäksi amerikkalaisiin yrityksiin.

– Ydinkannattajat kiittävät presidenttiä, ja esimerkiksi keskilännessä farmarit toivovat, että tämä vihdoin helpottaisi heidän ahdinkoaan, Karppinen sanoi Uutisaamussa tänään.

Lue myös: Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluissa läpimurto, Yhdysvallat lykkää kiinalaistuotteiden tullikorotuksia

Konfliktien maailma

Yhdysvalloissa eletään tällä hetkellä kiihtyvän presidentinvaalikamppailun aikaa. Kauppasopimuksen toisen osan ei kuitenkaan uskota valmistuvan ennen vaaleja.

MTV:n Uutisaamussa vierailleen konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mukaan Trumpin kannalta kyse onkin sisäpoliittisista motiiveista eikä hyväntekijyydestä Kiinaa kohtaan.

Sopimus allekirjoitetaan näyttävin seremoniallisin menoin. Samalla presidentti saa teollaan varmistettua, että esimerkiksi keskilännen väen äänet satavat hänen laariinsa.

Penttilä huomauttaa, että kauppasota on heikentänyt sekä Kiinan että Yhdysvaltojen taloutta. Nyt solmittavalla sovulla on Penttilän mukaan myönteisiä vaikutuksia.

– Mikään läpimurto tämä ei kuitenkaan ole. Olemme siirtyneet maailmaan, jossa tällaisia kauppasotia ja konflikteja on koko ajan, Penttilä sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina