Sadat epätoivoiset jännittävät kohtaloaan – murhia ja raiskauksia pakenevien pakolaisten karavaani saapui USA:n rajalle

3:40img
Julkaistu 29.04.2018 20:46
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Satojen väliamerikkalaisten ihmisten pakolaiskaravaani on saapunut Meksikon ja Yhdysvaltain väliselle rajalle.

Karavaanin pakolaiset ovat lähtöisin keskiamerikkalaisista Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista. Meksikon etelärajalla ihmiset kokoontuivat karavaaniksi tarkoituksenaan kulkea Meksikon läpi Yhdysvaltain rajalle.

Nyt ihmisten pitäisi päättää, yrittävätkö he todellakin ylittää rajan Yhdysvaltoihin vai pyytävätkö he Meksikolta oikeutta jäädä maahan.

Yhdysvaltain rajaviranomaiset ovat kertoneet, että jotkut karavaanin jäsenet ovat jo yrittäneet ylittää rajan laittomasti.

– Olemme hyvin vastaanottavainen maa mutta aivan kuin kuka tahansa kodinomistaja, haluamme, että ihmiset tulevat kotiin etuovesta ja että he vastaavat kysymyksiimme rehellisesti, San Diegon alueen rajaturvallisuudesta vastaava poliisijohtaja Rodney S. Scott sanoi lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sadat ihmiset toivovat pääsevänsä Yhdysvaltoihin

Karavaanissa on tällä hetkellä 400-500 ihmistä ja siihen kuuluvia väliamerikkalaisia on viime päivinä saapunut Meksikon Tijuanaan, joka on Yhdysvaltain rajalla. Alun perin, kun karavaania koottiin Meksikon etelärajalla, ryhmään kuului noin 1200 ihmistä.

Monet ovat sanoneet yrittävänsä hakea laillisesti turvapaikkaa Yhdysvalloista vielä tänään sunnuntaina. Ihmisiä auttavat lakimiehet ovat kuitenkin varoitelleet, että kaikkien toive ei tule toteutumaan.

Yhdysvaltalaiset kansalaisjärjestöjen lakimiehet avustavat karavaanikansaa ilmaiseksi. He ovat viime päivinä kuunnelleet väliamerikkalaisten kertomuksia siitä, miksi he ovat lähteneet kotimaastaan.

"Henkeä uhattu, perheenjäseniä murhattu"

Lakimiesten mukaan moni on kertonut, kuinka paikalliset jengit ovat uhkailleet heidän henkeään, kuinka perheenjäseniä on murhattu tai kuinka naisia on raiskattu kostoksi sukulaisten tekemisistä. Monenlainen vaino on saanut heidät lähtemään Väli-Amerikan maista.

Lakimiehet ovat kertoneet pakolaisille, kenellä on parhaimmat mahdollisuudet läpäistä niin sanottu luotettavuustesti, jonka jälkeen pakolaisella on mahdollisuus päästä hakemaan pakolaisstatusta Yhdysvalloista.

– Paljon riippuu siitä, kuinka hyvin he pystyvät artikuloimaan tapauksensa, Al Otro Lado - järjestön nimettömänä pysyvä lakimies sanoo.

Niillä, joilla ei ole riittävän hyviä perusteita, on kehotettu jäämään Meksikoon.

Trump on vaatinut karavaanin pysäyttämistä

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on aiemmin vaatinut Meksikoa pysäyttämään karavaanin ennen kuin se tulee Yhdysvaltain rajalle.

Trump on koplannut Meksikon suhtautumisen karavaaniin yhteen maiden vapaakauppasopimuksen Naftan tulevaisuuden kanssa.

Trump on jo pitkään halunnut neuvotteluja Naftasta, koska Trumpin mukaan sopimus on epäoikeudenmukainen Yhdysvalloille.

Meksiko ei halua pakolaisten jäävän maahan

Vastaavia karavaaneja on ollut useita aiemminkin mutta tällä kertaa Meksiko on suhtautunut siihen aiempaa ymmärtäväisemmin.

Meksiko tosin palautti aluksi noin 400 ihmistä etelärajansa toiselle puolelle maahantulosäännösten rikkomisesta mutta antoi sitten lopuille sadoille ihmisille paperin, joka oikeuttaa pakolaisia olemaan virallisesti 20 päivää maassa. Siinä ajassa karavaanin oletettiin olevan Yhdysvaltain rajalla.

Meksiko ei toimi pelkästään siksi, että se haluaisi auttaa pakolaisia. Maa toivoo, että pakolaiskaravaani ei jäisi Meksikoon vaan todellakin yrittäisi päästä Yhdysvaltoihin.

Jos pakolaisia ei hyväksytä Yhdysvaltoihin, heitä ei palauteta takaisin Meksikoon vaan Väli-Amerikan maihin. Meksiko on myös lisännyt rajavalvontaa eteläisellä Guatemalan vastaisella rajalla, jotta pakolaisten lukumäärä pysyisi alhaisena.

Lakimiehet ja lääkärit auttavat pakolaisia

Itse karavaani perustuu siihen, että kansalaisjärjestöt ovat halunneet koota pakolaiset yhdeksi isoksi ryhmäksi. Jos ihmiset pyrkivät perhekunnittain Yhdysvaltoihin, he ovat alttiina ryöstöille ja raiskauksille. Karavaanin tarkoitus on ollut suojata haavoittuvaisia pakolaisia.

Kansalaisjärjestöt ja paikalliset kirkot ovat auttaneet pakolaisia heidän matkallaan monin tavoin. Lakimiesten lisäksi pakolaisia ovat avustaneet lääkärit, jotka tekevät työtä ilmaiseksi.

Tänä vuonna eri kansalaisjärjestöt ovat tuoneet karavaania aiempaa enemmän esille, jotta ihmiset havahtuisivat huomaamaan pakolaisten ongelmia. Myös presidentti Trump on jatkuvilla twiiteillään pitänyt karavaanin hyvin esillä.

Trump twiittasi maanantaina, että hän on neuvonut kansallisen turvallisuuden ministeriötä "olemaan päästämättä tätä suurta karavaanijoukkoa maahamme". Pian twiitin jälkeen liittovaltion viranomaiset ilmoittivatkin suunnitelmistaan lähettää rajalle lisää viranomaisia käsittelemään mahdollisia turvapaikkahakemuksia.

Pakolaisilla oikeus yrittää toiseen maahan

Kansainvälisen lain mukaan ihmisillä on oikeus hakea pakolaisstatusta, jos heitä on vainottu.

– Ihmisiä, joilla on perustellut syyt pelätä, että heitä vainotaan, on Yhdysvaltain lain mukaan oikeus esittää asiansa, demokraattien kongressiedustaja ja edustajainhuoneen siirtolaisuusvaliokunnan edustaja Zoe Lofgren sanoi CNN:n mukaan.

– Kyseessä ei ole maahantulosäännösten rikkomus vaan kyse on lain toimeenpanosta.

– Luulenpa, että presidentti on yrittänyt lietsoa ihmisten pelkoja kertomalla virheellisesti, mistä tässä ryhmässä on kysymys, Lofgren sanoi. 

Kaikenkaikkiaan Yhdysvaltoihin hyväksyttyjen pakolaisten määrä on romahtanut presidentti Trumpin aikana.

Viime vuonna pakolaisstatuksen sai noin 29 000 ihmistä, kun edellisenä vuonna maahan hyväksyttiin yli 94 000 pakolaista. Kyse on siis muistakin pakolaisista kuin väliamerikkalaisista.

Trump on määrännyt, että tänä vuonna maahan voidaan ottaa korkeintaan 45 000 pakolaista. Kiintiö on pienin vuosiin. Suurimmillaan pakolaiskiintiö oli presidentti Ronald Reaganin aikana 80-luvulla, jolloin vuosikiintiö oli korkeimmillaan 217 000. 

Lähteeet: Reuters, CNN, USA Today, the Department of Homeland Security

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat