Israel pidättää ja syyttää sotaoikeudessa arviolta 500–700 alaikäistä palestiinalaislasta vuosittain. MTV Uutiset vieraili Länsirannalla kolmen perheen luona, joiden lapset oli pidätetty yön pimeydessä.
Raskas koputus oveen rikkoi yön hiljaisuuden kello kahden jälkeen aamuyöllä. Ovella sotilaat kysyivät perheen isää, kun perheen äiti Wejdan avasi oven. Sotilaat eivät kuitenkaan etsineet isää, vaan toiseksi vanhinta poikaa, Mahmoudia, 15.
– Kaikki lapsetkin herätettiin. Kolmevuotias alkoi itkeä, Wejdan kertaa hiljaisena yön tapahtumia.
Äidin mukaan tämän jälkeen sotilaat suuntasivat Mahmoudin huoneeseen koiran kanssa. Koko huone pengottiin, ja puolentoista tunnin kuluttua Mahmoud vietiin käsiraudoissa pois. Yöllisen pidätyksen määränpäänä oli pidätyskeskus Ramallahissa usean kymmenen kilometrin päässä.
Sotilailla oli poikkeuksellisesti mukanaan pidätyslupa mutta se oli hepreaksi. Perheen kotikielenä puolestaan on arabia.
Äidin kerratessa yön tapahtumia perheen pienimmät kiipeilevät avojaloin sohvalla kohti äidin syliä.
– He eivät ymmärrä, mitä on tapahtunut, tai missä isoveli on.
Kuusi henkeä seitsemänhenkisestä perheestä odottaa nyt Mahmoudia takaisin kotiin.
Useimmat pidätetyt poikia tai nuoria miehiä
Beit Fajjarin kylässä Länsirannalla asuvan Mahmoudin perheen tarina ei ole ainoa laatuaan. Lapsipidätyksiä seuraavan Defense for Children International Palestine -järjestön arvioiden mukaan 500–700 alle 18-vuotiasta palestiinalaista pidätetään ja syytetään sotilastuomioistuimessa vuosittain.
Mahmoudin lisäksi samasta kylästä pidätettiin vuoden 2018 lopulla muiden muassa kaksi muuta 15–16-vuotiasta poikaa. Nuoret miehet edustavat tilastojen valossa niin sanotusti tavallisia lapsipidätettyjä.
Leijonanosa pidätetyistä on yli 15-vuotiaita poikia tai nuoria miehiä, mutta nuorimmat ovat vasta 11–12-vuotiaita.
Mahmodin tapaan myös Ameer, 15, ja Hamed, 16, vietiin aamuyön pimeydessä kotoaan, suoraan sängyistä selliin. Lapsipidätyksiä tapahtuu myös esimerkiksi koulujen lähistöillä ja kaduilla, muistuttavat pidätyksiä seuraavat järjestöt.
Näiden poikien tapauksessa matka kotoa kohti pidätyskeskuksia jatkui kädet käsiraudoissa. Lisäksi Ameerin silmät peitettiin. Hamed puolestaan ei ehtinyt edes pukeutua.
– Poika lähti sotilaiden matkaan avojaloin, Hamedin äiti kertoo.
Israelilaisen ihmisoikeusjärjestö B’Tselemin viime vuonna julkaisema raportti tukee MTV Uutisten haastattelemien perheiden kertomuksia: Sen mukaan yli 40 % alaikäisten kotona tapahtuneista pidätyksistä tapahtui keskellä yötä.
Raportista käy myös ilmi, että useissa tapauksissa pidätyksiin liittyy voimankäyttöä tai suoranaista väkivaltaa – ulko-ovi voidaan potkaista sisään, ja jokainen perheenjäsen voidaan vaatia nousemaan ylös keskellä yötä.
Kivien heittelystä jopa 20 vuotta vankeutta
Israel on maailman ainoa maa, joka tuomitsee lapsia sotilastuomioistuimessa. Alaikäisten kohdalla syytteistä yleisin on kivien heittely. Ilmaan noussut kivi, olipa kyseessä todellinen tapaus tai ei, voi tuoda syytetylle jopa 20 vuotta vankeutta.
Israel rikkoo näillä pidätyksillä ja tuomioilla sekä kansainvälistä humanitaarista lakia että kansainvälistä lapsen oikeuksien sopimusta. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapset pitää vangita vasta viimeisenä keinona. Sopimuksen mukaan silloinkin lapsia on kohdeltava inhimillisesti.
Syytteen myöntämisprosentti on lähempänä 100:aa kuin 90 prosenttia sotilastuomioistuimessa, kertoo pidätyksiä monitoroiva Military Court Watch -järjestö.
Käytännössä alueella on käytössä kaksi oikeusjärjestelmää; sotilastuomioistuin palestiinalaisille ja siviilioikeus israelilaisille. Näin on ollut vuodesta 1967. Puolestaan sotilastuomioistuimessa yksi tuomari nuijii päivässä useita kymmeniä tapauksia.
Kuulusteluvaiheessa lapsia ei valtaosassa tapauksia informoida oikeudestaan olla vastaamatta kysymyksiin tai muista oikeuksistaan. Kuulusteluiden alkaessa alaikäiset kärsivät tyypillisesti muun muassa univajeesta ja fyysisen väkivallan vammoista, useat eri järjestöt muistuttavat.
– Koko systeemi on rakennettu niin, että on helpompi sanoa olevansa syyllinen, kertoo Salwa Duaibis Military Court Watch -järjestöstä.
Tavallinen tarina Länsirannalla
Yöratsiat ovat kyläläisten mukaan Beit Fajjarissa viikoittaisia. Khaled Quzmar lapsipidätyksiä seuraavasta Defense for Children International Palestine -järjestöstä (DCIP) kertoo, että alaikäisten pidätykset keskittyvät nimenomaan Israelin rakentaman "muurin" ja siirtokuntien lähettyville.
Muurin sijaan Israel puhuu "turva-aidasta".
Beit Fajjarin kylä sijaitsee lähellä suuria Gush Etzionin ja Efratin siirtokuntia. Kansainvälisen lain silmissä Israelin Länsirannalle rakentamat siirtokunnat ovat laittomia.
– Kuka rakentaa toivoa tulevaisuuden Palestiinaan, jos lapset ovat menneet? Quzmar pohtii.
MTV Uutisten tapaamien Mahmoudin, Ameerin, ja Hamedin, perheiden mukaan poikia syytettiin aseiden valmistamisesta.
– Väite on absurdi. Ei teini-ikäisellä ole varaa aseisiin vaadittaviin ainesosiin, Ameerin isä toteaa vakavana.
Takuumaksu tekee loven perheen talouteen
Koko Ameerin kahdeksanhenkinen perhe istuu lattialla punaisilla patjoilla. Keskellä huonetta kamina tuo lämpöä muuten kylmään kivitaloon.
Pojan ruskeat mantelinmuotoiset silmät kostuvat, kun häneltä kysyy pidätysyön tapahtumista. Ameerin isä hoitaa puhumisen. Ameerin katse on suunnattu alas lattiaa kohti.
Ameer on ulkoisesti kuin kuka tahansa teini-ikäinen, älypuhelin kiinnostaa kovasti, ja pojan sormet hakeutuvat puhelimen näytölle taukoamatta. Päällä pojalla on harmaat huppari ja collegehousut.
Pojan tilanne oli siinä mielessä erilainen verrattuna kylän toisiin pidätettyihin poikiin, että ennen yöllistä pidätystä hän oli juuri palannut kotiin sairaalasta. Isä näyttää pojan lääkärintodistusta, ja poika nostaa paitaansa näyttääkseen leikkausarven vatsassaan.
– Saimme "erikoisdiilin", koska hän on sairas, Ameerin isä sanoo.
Niin sanottu "erikoisdiili" tarkoittaa käytännössä 1000 Israelin sekelin eli vajaan 250 euron takuita vapauttamista vastaan. Kuten useissa muissa Länsirannan kylissä ja kaupungeissa, niin myös Beit Fajjarin kylässä lähellä Betlehemiä, leipä on tiukassa. 1000 sekeliä on Länsirannalla iso summa rahaa.
Takuita vasten Ameer saa kuitenkin odottaa myöhemmin keväällä koittavaa oikeudenkäyntiä kotonaan.
Jutussa käytettyjä lähteitä: B'Tselem, Defense for Children International Palestine, Military Court Watch, UNOcha