Pääkaupunkiseudulla liikkuu talvella 200–300 romanikerjäläistä, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen yksikönjohtaja Mika Paasolainen. Kesällä määrä on 800–1000 ihmistä.
2:10
Heidät kaikki pyritään majoittamaan, sillä Suomen talvessa ihminen tarvitsee lämpimän paikan.
– Olemme sopineet kaupungin kanssa, että majoitamme pääosin tätä liikkuvaa väestöä, mutta tarpeen vaatiessa myös muita. Pyrimme siihen, että kukaan ei jää talvella ulos, Paasolainen sanoo.
Helsingissä on Diakonissalaitoksen lisäksi myös kaksi muuta hätämajoituspaikkaa. Hietaniemen palvelukeskus on keskittynyt auttamaan helsinkiläisiä, ja Hermannissa sijaitseva seurakuntayhtymä järjestää puolestaan majoitusta paperittomille.
– Jos on täyttä, muut paikat auttavat. Silloin otetaan kohderyhmistä riippumatta ihmisiä sisään. Meidän kiinteistössä maksimimäärä on 200 ihmistä. Se on paloviranomaisten kanssa sovittu, Paasolainen sanoo.
Diakonissalaitoksen hätämajoituksessa on tällä viikolla majoittunut enimmillään 175 ihmistä. Määrissä ei ole viime vuosina tapahtunut erityistä muutosta.
Terveyspalveluja paremmin tarjolla
Helsingin kaupungin hallitus teki päätöksen vuoden 2017 lopulla laajentaa ulkomaalaistaustaisten terveyspalveluita. Paperittomien ihmisten ja liikkuvan väestön mahdollisuus saada terveyspalveluja onkin parantunut, Paasolainen kertoo.
– Varsinkin pääkaupunkiseudulla tilanne on kohentunut Kalasataman terveysaseman myötä. Siellä saadaan nyt paremmin vastaanottoaikoja.
Parantuneet palvelut eivät ole kuitenkaan houkutelleet Suomeen uusia tulokkaita, Paasolainen sanoo.
Poliisi: Ihmiset tottuneita kerjäämiseen
Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksiköstä kertoo, että kerjääminen ei ole viime aikoina työllistänyt poliisia erityisemmin. Ilmoituksia tulee harvakseltaan.
– Ilmenee kausivaihtelua. Lämpiminä kuukausina kerjääminen lisääntyy, ja talviaikaan vähenee.
Kujalan mukaan kerjäläisistä tehdään nykyisin vähemmän ilmoituksia poliisille. Myöskään aggressiivista kerjäämistä ei erityisemmin ilmene.
– Ihmiset ovat tottuneet kerjäämiseen, se ei enää häiritse niin paljon.