Sahatavara menee nyt kuin kuumille kiville, miten käy hinnoille? – "Kyllä paineita nousuun on"

1:52img
Julkaistu 17.05.2021 07:14(Päivitetty 17.05.2021 10:24)
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Puutavaran kysyntä on kasvanut voimakkaasti viime aikoina. Samalla puun maailmanmarkkinahinta on moninkertaistunut. Innostus rakentamiseen ja kotona vietetyn ajan lisääntyminen näkyvät taustalla. 

Vantaalla sijaitsevassa Lip-Lap Laituri Oy:ssä on rakennettu laitureita kesämökeille pitkin talvea ja kevättä. Tällä hetkellä kiirettä riittää lähinnä asennuksissa. Talousjohtaja Jussi Palotien mukaan myynnin osalta vuosi on ollut ennätyksellinen.

– Kasvu on tällä hetkellä noin 30-40 prosenttia ja suuntaus on todella hyvä. Korona selittää sitä osin. Ihmiset haluavat panostaa vapaa-ajan asumiseen ja se näkyy myös laiturin hankinnassa, Palotie sanoo. 

Maailmanmarkkinahinta selvässä nousussa

Kysyntä näkyy myös sahatavaran maailmanmarkkinahinnassa, joka on moninkertaistunut muutamassa kuukaudessa. Hintaa mittaavan sahatavarafutuurin arvo Yhdysvaltojen raaka-ainemarkkinoilla oli muutama päivä sitten runsaat 1 600 dollaria, kun lokakuun puolivälissä se oli 534.

Suomessa vientihinta on noussut viidenneksen. Hinnat ovat silti alempana kuin vuonna 2018, puhuttakaan vuoden 2007 huipusta. Kysynnän kasvu näkyy vääjäämättä myös kuluttajahinnoissa. 

– Kyllä paineita nousuun on, kun kyse on globaalista raaka-aineesta. Pyrimme viime talvena tekemään kotiläksymme, eli tämä kysyntä oli jo vähän ennustettavissa. Ainakin verrattuna siihen, mitä viime kesänä tapahtui. Nostimme omia varastoarvojamme kaksinkertaiseksi viime talven aikana, sanoo K-Rauta Vantaanportin kauppias Jyri Metsälä.

Pelkkä ihmisten rakentamisinto ei selitä kysyntää

Pelkkä koronanikkarointi ei ilmiötä selitä, vaan taustalla vaikuttavat muun muassa metsätuhot Kanadassa ja Keski-Euroopassa sekä Yhdysvaltain mittava talouden elvytyspaketti.

Sahateollisuus ry:n projektipäällikkö Kari Perttilä selittää kysyntää myös sillä, että Yhdysvalloissa pandemian vaikutuksia arvioitiin aluksi väärin ja sahojen tuotantoa vähennettiin. Nyt kysynnän rajuus on yllättänyt. 

Rakentamisen hintaa nostaa myös teräksen kallistuminen. Ensi vuotta on nyt vaikea suunnitella.

– Kyllä se varmasti hinnoittelua vaikeuttaa. On vielä aika mahdotonta sanoa, missä ne hinnat tulee olemaan ensi vuonna. Joutuu vähän arvaamaan, missä kaikki ostohinnat tulee olemaan, arvioi Jussi Palotie.

Tuoreimmat aiheesta

Rakentaminen