Digitaaliset asuntokaupat lisääntyivät koronapandemian alussa. Sähköistä asuntokauppajärjestelmää Diasia kehittäneen toimitusjohtajan Sami Honkosen mukaan pandemian alkuaikana eli keväällä 2020 sähköisten asuntokauppojen kasvu kuukaudesta toiseen oli enimmillään 80-prosenttista.
Korona vaikutti asuntokauppojen määriin ensin vähentäen, sitten kasvattaen. Sähköisten asuntokauppojen osuus on Honkosen mukaan kuitenkin lähes koko ajan vain kasvanut.
– On turvallista sanoa, että korona ehdottomasti vauhditti sähköistä asuntokauppaa, hän sanoo.
Sähköisessä järjestelmässä kauppa voidaan hoitaa omilla aikatauluilla joustavaan tahtiin, eikä erillistä kauppatapaamista tarvitse järjestää, jos sitä ei haluta.
Tällä hetkellä Diasin alustalla on mahdollista tehdä vain osakeasuntokauppoja, mutta Honkonen lupailee kiinteistökauppojen olevan pian mahdollisia. Alusta on uudehko, sillä ensimmäiset sähköiset kaupat tehtiin kesällä 2019.Tällä hetkellä sähköinen asuntokauppa on mahdollista vain välittäjän kautta.
Asuntolainoissa on jo totuttu sähköiseen asiointiin
Myös pankit ovat huomanneet sähköisen asuntokaupan kasvavan suosion. Osuuspankin (OP) henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo, että koronan aiheuttaman sysäyksen lisäksi tämän vuoden luvuissa on noussut esiin se, että ihmiset oppivat pyytämään sähköistä palvelua asuntokaupoissa.
– On helppoa, kun ei tarvitse sopia myyjälle ja ostajalle sopivia aikatauluja varsinkin, jos ollaan eri paikkakunnilla.
Oleellinen osa sähköistä asuntokauppaa on myös lainan saaminen. Asuntolainan hakeminen sähköisesti on ollut mahdollista jo pitkään. Christien mukaan reilusti yli 90 prosenttia asuntolainahakemuksista tulee sähköisiä kanavia pitkin.
– Tämä muutos tapahtui jo ennen koronaa. Lanseerasimme muutama vuosi sitten digitaalisen asuntolainahakemuksen.
Danske Bankin henkilölainoista vastaavan johtajan Sari Takalan mukaan sähköisissä asuntolainahakemuksissa voi hyödyntää automatiikkaa, mikä tekee prosessista nopeamman.
– Kun sen kokonaisuuden vielä voi kruunata sähköisellä asuntokaupalla, se on selkeästi yleistynyt.
Paperiset osakekirjat hidastavat
Sähköisen asuntokaupan laajenemista hidastaa vielä se, etteivät kaikki asunto-osakekirjat ole digitaalisessa muodossa. Suomen Kiinteistövälittäjät SKVL:n toimitusjohtajan Jussi Mannerbergin mukaan kestää vielä useita vuosia, että kaikki asunto-osakekirjat saadaan muutettua sähköisiksi.
Myös pankit odottavat, että kaikki paperidokumentit saadaan sähköisiksi.
– Yksi rajoittava tekijä on asunto-osakekirjojen fyysisyys vanhemmissa kohteissa. Siinä vaiheessa, kun dokumentaatio on vanhaa paperiversiota, se vaatii jonkinlaisen kuljettamisen myyjältä ostajalle, sanoo Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.
Hänen mukaansa myös tapojen muutos vie aikaa, sillä ihmiset ovat tottuneet tietynlaiseen asiointiin.
– Se ei onnistu vuorokaudessa, vaan se vaatii sellaisen sisäänajovaiheen. Nyt olemme siinä vaiheessa, että korona toimi positiivisena katalyyttinä, mutta vielä on pitkä matka kuljettavana, hän arvioi.