Suomen Kiinteistövälittäjien Liiton mukaan asuntokauppaa jarruttaa nyt pankkien käsittelyajat. Pankkien mukaan he eivät ole kaupoissa pullonkaulana.
Danske, Nordea ja OP kiistävät, että he toimisivat asuntokaupan jarruna, kuten Suomen Kiinteistövälittäjien Liiton (SKVL) väittää.
SKVL:n kyselyn mukaan 75 prosenttia kyselyyn vastanneista välittäjistä sanovat, että pankit ovat suurin ongelma asuntokaupassa tällä hetkellä.
– Erityisesti kolmen suurimman pankin hitaus on tällä hetkellä suurin ongelma asuntokauppojen käytännön toteutumiselle halutuissa aikatauluissa, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.
MTV Uutiset kysyi kolmelta pankilta vastausta SKVL:n kritiikkiin.
Lue myös: Pankit hidastavat asuntokauppaa merkittävästi – "Suurin ongelma tällä hetkellä"
Aikoja jopa ensi viikolle
Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takalan mukaan Danskessa on tälläkin hetkellä useita kymmeniä aikoja vapaana asuntokaupoille ensi viikolle.
– Asiakas saa alustavan vastauksen lainahakemukseensa vuorokauden kuluessa ja hakemuksesta ensimmäiseen neuvotteluun meillä menee tilastojen mukaan noin kaksi viikkoa, vähän alle. Tähän vaikuttavat luonnollisesti myös lainanhakijan omat aikataulut, sillä kaikki eivät halua neuvottelua heti seuraavalle päivälle, Takala sanoo.
OP Uusimaassa pääsee lainaneuvotteluihin tällä hetkellä jo kuluvan viikon aikana, jopa nopeamminkin, kertoo OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksen liiketoimintajohtaja Riikka Kangas kertoo.
– Palvelutilanne on pysynyt hyvänä koko vuoden. OP Uusimaan asiakkaiden tyytyväisyys palveluun on myös pysynyt hyvällä tasolla, Kangas kertoo.
Myöskään Nordeassa ei tunnisteta SKVL:n esille tuomaa ilmiötä.
– Nordeassa asuntolainojen käsittelyssä ei ole millään paikkakunnalla pullonkauloja, sillä asuntolainahakemukset käsitellään valtakunnallisesti ja meillä lainaneuvotteluun pääsee sujuvasti, sanoo Nordean Suomen henkilöasiakkaista vastaavan johtajan Jani Eloranta.
Lue myös: Asuntovelallinen! Tämä sinun tulee tietää nyt
Monen tekijän summa
Kaikki vastaajat korostavat, että kauppa on monen osapuolen kauppa.
Asuntokauppaan ja sen läpiviemiseen vaikuttavat pankin aikataulujen lisäksi myös välittäjän, asunnon myyjän ja ostajan aikataulut ja kuluttajakäyttäytyminen, mutta myös muun muassa taloyhtiön isännöinnin aikataulut sekä Maanmittauslaitoksen aikataulut.
Sähköisten dokumenttien allekirjoituksessa voi helposti mennä viikkokin, jos ostaja tai myyjä ei allekirjoita sähköistä sopimusta heti.
– Siihen voi mennä viisi arkipäivää tai enemmänkin, jotta ostaja sekä myyjä ovat sopimuksen sähköisesti allekirjoittaneet, Dansken Takala sanoo.
Dansken Takalan mukaan kauppa saadaan valmiiksi kokonaisuudessaan noin kuukaudessa, jopa alle, kun asunnonostaja on valmis tekemään päätöksen asunnon ostamisesta ja rahoitus on neuvoteltu valmiiksi sekä kaikki tarvittavat dokumentit ovat valmiina.
OP Uusimaan Kangas kertoo, että tarjouksen lähettämisestä lainan nostamiseen kestää keskimäärin kolme viikkoa.
Nordeassa sähköisen lainahakemuksen jälkeen asiakkaalle soitetaan 1-2 arkipäivän kuluessa ja puhelussa voidaan antaa lainatarjous heti tai varata aika asuntolainaneuvotteluun.
– Asiakkaan kiireen ja toiveiden perusteella saamme ajan varattua tarvittaessa jopa samalle päivälle. Jokainen asuntolainaprosessi on toki erilainen ja se vaihtelee paljon muun muassa hakijan sekä hänen aikataulujensa ja toiveidensa mukaan, Eloranta sanoo.
Nordealla lainaneuvottelusta lopulliseen luottopäätökseen kuluu tyypillisesti 1,5– 2 viikkoa.
– Tämän prosessin jälkeen asuntokauppa voidaan toteuttaa digitaalisesti tai paikan päällä pankissa, Eloranta sanoo.
Ei tule turhaan kiirehtiä
Takala korostaa kuitenkin, että kyseessä on sekä kuluttajan että rahoituksen antajan kannalta päätös, jonka kanssa ei tule kiirehtiä.
– Kiirehdintä asuntokaupassa ei ole kuluttajien ja rahoittajien edun mukaista, sillä päätös on iso. Rahoituksen antajan pitää ottaa myös huomioon kuluttajan maksukyky nyt ja tulevaisuudessa. Tilanteessa täytyy saada vastuullinen ja kestävä päätös kaikkien kannalta, Takala sanoo.
Takalan mukaan yleisimpiä syitä asuntokaupan pitkittymiselle ovat, että joko kotia ei ole löytynyt annetulle lainalupaukselle, , löydetyn kodista kuntokartoituksessa löytyy jotain yllättävää ja se vaatii esimerkiksi perusparannuksia , tai ostajan edellisen asunnon kaupassa on viivettä.
Nordean Eloranta näkee, että asuntokauppaa on hidastunut kuluttajien heikko luottamus omaan sekä Suomen talouteen.
Sekä OP Uusimaa että Nordea nostavat esiin sen, että asuntolainojen kysyntä on nyt nousussa. Nordea on varautunut kysynnän kasvuun rekrytoimalla uusia asuntorahaneuvojia.
– Asuntomarkkinat ovat nyt kuitenkin selvästi piristyneet ja kuluttajien luottamus vahvistunut - etenkin reipas korkojen ja inflaation lasku vauhdittaa asuntokauppaa, ja hintojen lasku on myös taittunut, Nordean Eloranta sanoo.