Pankit hidastavat asuntokauppaa merkittävästi – "Suurin ongelma tällä hetkellä"

Suomen Kiinteistövälittäjien asuntomarkkinaennusteen mukaan ostohalukkuus on noussut asuntomarkkinoilla, mutta pankit hidastavat kauppoja merkittävästi. Pankit kiistävät ongelman, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja.

SKVL:n asuntokauppaennusteen mukaan kauppa vilkastuu keskimäärin noin 1–3 prosenttia loppuvuonna verrattuna edelliseen neljännekseen, mutta halutuissa ostoaikatauluissa pysyminen on vaikeaa erityisesti pankkien hitauden takia.

– Erityisesti kolmen suurimman pankin hitaus on tällä hetkellä suurin ongelma asuntokauppojen käytännön toteutumiselle halutuissa aikatauluissa, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Ongelmia koko ketjussa

Käytännössä ongelmia on Mannerbergin mukaan kauppojen alusta loppuun.

– Ongelmia on jo asuntolainaneuvotteluihin pääsemisessä, siihen voi mennä jopa kuukausi. Kun on lainalupaus ja asuntokin löydetty, siinäkin kaikki vaiheet ovat hidastuneet äärettömästi, Mannerberg avaa MTV Uutisille.

Mannerbergin mukaan asioiden käsittelyssä nähdään yli kuukauden viiveitä. Pahimmillaan menee jopa 2–3 kuukautta siihen, että kaupat on solmittu tarjouksen jälkeen.

– Tämä aiheuttaa paljon vaikeuksia asunnonvaihtajille useamman asunnon kaupan ketjuissa, jossa viimeinenkin kauppa on riippuvainen ketjun aiempien kauppojen toteutumisesta, sanoo Mannerberg.

Asiaan ovat vaikuttaneet myös uudet sähköiset kaupankäyntijärjestelmät, joiden käsittelijöinä pankit toimivat. 

Sähköisten kauppojen myötä asuntokaupan olisi voinut kuvitella nopeutuvan, mutta nyt on käynyt toisin. Mannerberg sanoo, että kritiikki kohdistuu erityisesti suurimpiin pankkeihin, eli niihin joilla luulisi olevan myös resursseja.

– Ne (suurimmat pankit) ovat nyt hitaimpia. Ilmeisesti niissä on aliarvioitu tarvittava henkilöstömäärä tai ajateltu, että sähköinen järjestelmä hoitaa, vaikka todellinen työmäärä on lisääntynyt, hän sanoo.

Mannerberg kehottaakin kuluttajaa kilpailuttamaan lainoja pienimmillä pankeilla.

Pankit kiistävät

Mannerberg sanoo, että pankeissa ongelma kiistetään.

– Tämä on kuitenkin se viesti, mikä on kentältä tullut. 75 prosenttia meidän kyselyyn vastanneista välittäjistä sanoo, että pankit ovat tällä hetkellä suurin ongelma asuntokaupassa, Mannerberg sanoo.

Mannerbergin mukaan on nähtävissä myös ilmiötä kuntien rajoilla, joissa luoton saa yhden kunnan alueella helpommin kuin muutaman kilometrin päässä toisen kunnan alueella. Tässä pankit ovat SKVL:n mukaan ylivarovaisia ja estävät asunto- ja talokauppaa.

– Varsin surullista, että ihmiset eivät pääse ostamaan edullisia asuntoja sieltä mistä haluavat.

Kysyntä noussut 

Asunnonmyyjät ovat SKVL:n kyselyn mukaan motivoituneita tekemään ostopäätöksen. Myös myyjät ovat ymmärtäneet alhaisemman hintatason. Kun ostajat saavat omiaan kaupaksi, asuntomarkkinoilla alkaa tapahtua, SKVL arvioi.

Nyt on Mannerbergin mukaan sellainen tilanne, että valikoima ja hintataso ovat ostajien kannalta houkuttelevia. 

– Odotamme, että vuoden 2024 kokonaiskauppamäärät jäävät samalle tasolle kuin vuoden 2023. Syynä tähän on se, että vaikka kauppamäärät nyt syksyllä kiihtyvät, viime vuoden lopun vilkastuminen hetkeksi oli niin voimakas, että sen yli ei vielä nousta. 

– Jos korkotaso putoaa ensi vuonna lähelle kahta prosenttia, uskomme, että kauppa vauhdittuu lumitalven jälkeen keväällä selvästi, Mannerberg sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat