Sähkön hinnassa tapahtui huomattava muutos – nämä asiat määrittelevät laskusi suuruutta lähiaikoina

Sähkön hinta on laskenut maanantaina merkittävästi viime viikosta ja pysyttelee nykytasolla myös lähipäivinä, arvioi ruotsalainen analyytikko Christian Holtz Merlin & Metis -sähkömarkkinakonsulttiyhtiöstä.

Maanantai-iltapäivänä sähkön pörssihinta oli Suomessa 249 euroa megawattitunnilta samoin kuin Ruotsin sähkönhinta-alueella SE3:lla, mihin kuuluvat muun muassa Tukholman ja Göteborgin kaupungit.

– Tässä näkyy nyt ennen muuta sään vaikutus. Sää on yhtäältä lämpimämpää, jolloin sähkön kulutus pienenee, mutta toisaalta nyt tuulee enemmän, mikä vahvistaa tuulivoimatuotantoa ja painaa hintaa, Holtz sanoo.

Lämmennyt sää laskenut kulutusta

Nyt lämmennyt sää on esimerkiksi Ruotsissa pudottanut sähkönkulutusta viime viikon pakkaspäiviltä.

Maanantai-iltapäivänä kulutus oli 20 700 megawatin tasolla, kun viime viikolla perjantaina kulutus oli kovimmillaan noin 23 300 megawattia. Kovimpina pakkaspäivinä kulutus voi Ruotsissa yltää 25 000 megawattiin.

– Ruotsin sähkönkulutuksen ja muiden Pohjoismaiden välillä on myös jonkin verran korrelaatiota, koska kun Ruotsissa on kylmää, niin usein on myös Suomessa ja Norjassa, Holtz tähdentää.

Lauantaina Ruotsissa käynnistettiin myös maan suurin ydinreaktori Oskarshamn 3 huoltotauon jälkeen. Käynnistys pystyttiin tekemään jo päivää ennen kuin energiayhtiö OKG oli aiemmin ennakoinut. Myös se vaikuttaa Holtzin mukaan sähkön hintaa.

"Merkittävä hintavaikutus"

Suomessa Teollisuuden Voima on kertonut pyrkivänsä jatkamaan Olkiluoto 3:n testikäyttöä sunnuntaina.

– Jos OL3:a käytetään täydellä 1 600 megawatin teholla, on sillä merkittävä hintavaikutus. Parikymmentä euroa megawattituntia kohden. Hintavaikutus riippuu myös säästä ja muusta sähköntuotannosta, Holtz tähdentää.

Maanantaiaamun aikana tuulivoimatuotanto Suomessa ja Ruotsissa ylitti hetkellisesti jo ydinvoimatuotannon. Holtz uskoo, että tuulivoiman merkitys Ruotsissa tulee vain kasvamaan.

– Se on aika kiinnostavaa, koska luulen, että myös vuositasolla tuulivoimatuotanto tulee ohittamaan ydinvoimatuotannon jo noin kahden vuoden kuluttua. Kehitys on nyt todella nopeaa.

Lue myös:

    Uusimmat