Sähkön hinta nousee – millainen sopimus kannattaa valita?

Maailmanlaajuinen energiakriisi on vilkastuttanut keskustelua sähkön hinnan kallistumisesta. Edullista sähkösopimusta valitessa tulee huomioida kuitenkin muutama asia.

Sähkön pörssihinta oli kesäkuussa 2,5-kertainen verrattuna vuodentakaiseen, käy ilmi sähköpörssi Nordpoolista .

Viime viikolla hinta oli noin 18,6 senttiä kilowattitunnilta. Suomalaisen sähkölaskua paisuttaa myös arvonlisävero sekä tavanomainen välityspalkkio.

Tähän päälle käyttäjä maksaa vielä sähköveron sekä sähkönsiirron hinnan arvonlisäveroineen.

Energiaviraston Markkinat-yksikön johtaja Antti Paanasen mukaan hintojen kallistumisen taustalla on useita tekijöitä.

– Niukkuus kaasun saatavuudessa on nostanut maakaasun hintaa, mikä on vaikuttanut etenkin Keski-Euroopassa sähkön hintaan nostavasti viime vuoden syksystä alkaen. Nousu on viime aikoina jyrkentynyt, koska siellä kaasun rooli sähkön tuotannossa on merkittävä.

Euroopan yhteisten sähkömarkkinoiden myötä kovat hinnat heijastuvat myös Pohjoismaihin ja edelleen Suomeen. Myös sähkön kulutuksen kasvu, kivihiilen hinnan nousu sekä vesivarastojen alhaisempi taso ovat nostaneet hintoja, Paananen kertoo.

Kun sähkön hinta kallistuu ja sota horjuttaa energiatoimitusten varmuutta, kuluttajalla voi olla vaikeuksia päättää, miten sähkösopimus kannattaa nyt sopia.

Olkiluoto 3:n käyttöönotto pelastus?

Paanasen mukaan sähkösopimusta tehtäessä kannattaa huomioida, että sähkön hintakehityksen arvioiminen esimerkiksi ensi talvelle on vaikeaa.

– Ensi talvelle johdannaishintojen perusteella ei ole odotettavissa hintojen laskua. Mikäli Olkiluoto 3:n käyttöönottoon tulee ongelmia, ja se viivästyy edelleen ja samanaikaisesti ensi talvesta tulee kylmä, on mahdollista, että talven aikana tulee esiintymään korkeita tuntihintoja niukkuudesta johtuen.

Kuluttajien kannattaa vertailla eri myyjien sähkötarjouksia ja erilaisia sopimuksia sekä miettiä, millaista riskiä on valmis ottamaan, Paananen muistuttaa.

Määräaikainen sopimus sopii tasaista hintaa haluavalle, mutta yksittäinen hintamuutos voi olla suuri

– Yleensä kiinteähintainen määräaikainen sopimus soveltuu niille, jotka haluavat vakaata hintaa ja eivät halua markkinahintojen muutoksista aiheutuvia nopeita hintamuutoksia, Energiaviraston Paananen sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että vanhan sopimuksen päättyessä ja uutta solmittaessa uuden sopimuksen hinta voi poiketa merkittävästi aikaisemmasta.

Määräaikainen sopimus tehdään usein 1-2 vuoden ajaksi, ja hinta on kiinteä sopimusjakson ajan, Paananen selventää.

– Tällainen sopimus sitoo myös asiakasta, jolloin hän yleensä ei voi irtisanoa sopimusta kesken sopimusjakson, vaikka markkinahinnat laskisivat.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on Paanasen mukaan sopimuksista perinteisin, ja siinä myyjä voi muuttaa hintoja ilmoittamalla siitä kuukautta etukäteen.

– Tällaisessa sopimuksessa yksittäinen hintamuutos voi olla myös merkittävä.

Pörssisähkön hinta voi vaihdella jopa tunneittain

Pörssisähkösopimuksessa hinta puolestaan vaihtelee pörssihintojen mukaan yleensä tunneittain.

– Pörssisähkösopimusta kannattaa harkita, jos on kulutusta, jota voi siirtää halvemman hinnan tunneille, Paananen arvioi.

Hänen mukaansa pörssisähkösopimuksen valitsevan asiakkaan on oltava valmis hyvinkin suuriin hintavaihteluihin ja hintapiikkeihin.

– Esimerkiksi tyyninä pakkaspäivinä, jolloin tuulivoimaa ei ole saatavilla, hinta voi olla korkea.

Toisaalta tuulisina päivinä sähköä voi saada halvalla. Esimerkiksi tiistaina pörssin megawattituntihinnat vaihtelivat koko vuorokauden ajan 1,50 eurosta 11,90 euroon. Viime joulukuussa tuntihinta oli korkeimmillaan 1 000 euroa megawattitunnilta.

– Pörssisähkösopimuksia vertailtaessa kannattaa katsoa millaisen marginaalin eri myyjät perivät pörssihinnan päälle. Lisäksi myyjillä voi olla eroja siinä onko pörssihinta tuntihinta vai esimerkiksi vuorokauden keskiarvo.

Lue myös:

    Uusimmat