Kireät pakkaset ovat lisänneet sähkönkulutusta. Huippulukuja nähtiin jo aamulla, ja uusi sähkönkulutusennätys syntyi iltapäivällä.
Sähkö kyllä riittää, mutta Suomi on tuonnin varassa. Jo aamulla hätyyteltiin ennätyksiä ja iltapäivällä sähkönkulutus nousi yhden tunnin aikana 15 100 megawattiiin.
1970-luvun alussa Suomi oli varsin erilainen maa - huipputehot jäivät alle 4 000 megawattiin.
Ensimmäisen kerran 10 000 Megawatin tehot ylittyivät ylittyvät tammikuussa 1987.
15 000:n megawatin kulutuksia on kirjattu nyt muutaman kerran kymmenessä vuodessa.
Huippukulutuksen takia sähköä tuodaan nyt enemmän kuin normaalisti.
Sähköä tuodaan enimmäkseen Ruotsista, mutta myös Venjältä ja aamun huipputehojen aikaan myös hieman Virosta. Norjaan sähköä on jonkin verran myös viety.
Tuonnin osuus on nyt noin 25 prosenttia ja kaapeleissa olisi varaa lisätäkin tuontia kutakuinkin yhden yhdinvoimalan verran.
Sähkönsiirtoyhtiö Fingridissa on myös suunnitelmat siltä varalta, että kulutusta pitäisi rajoittaa.
-Siinä tapauksessa jos kaupallisesti sähköä ei enää ole saatavissa niin Fingrid käynnistää omat häiriötilanteisiin varatut varavoimalaitokset. Mikäli sekään ei riitä niin viimeinen äärimmäinen keino on kulutuksen rajoittaminen, toteaa Fingridin johtaja Reima Päivinen.
Päivisen mukaan nyt kaikki on kuitenkin toistaiseksi mennyt hyvin.
Varavoimaa olisi, mutta vain 300 megawatin verran. Se ei riittäisi, jos siirtokaapeleihin tulisi pidempiä häiriöitä. Suomessa pohditaankin nyt huoltovarmuuden parantamista.
-On puhuttu huoltovarmuusreservistä yhtenä mahdollisuutena. Sen osalta tulee huomioida, että se ei ole tarkoitettu yksittäiseen kysyntäpiikkitilanteeseen talven olosuhteissa, vaan silloin oltaisiin tilanteessa, jossa useampi merkittävä ulkomaanyhteys tai suuri voimalaitos olisi pidempään poissa käytöstä, toteaa energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen Työ- ja elinkeinoministeriöstä.