Sähkön siirtohintojen korotuksille on tulossa 8 prosentin vuosikatto nykyisen 15 prosentin sijaan. Hallitus antoi esityksensä siirtohintojen suitsimiseksi torstaina.
Esitys myös suitsii eri keinoin jakeluyhtiöiden investointitahtia korotusten hillitsemiseksi. Toimitusvarmuusvaatimusten takaraja pitenee kahdeksalla vuodella vuoden 2036 loppuun, jolloin siirtoyhtiöillä on enemmän aikaa rakentaa myrskyvarmoja ratkaisuja.
– Nythän on ollut tapauksia, että yhtiö on tietyllä tavalla yli-investoinut ja saanut sillä varjolla sitten nostaa hintoja. Nyt se tulee menemään niin, että Energiavirasto arvioi, onko investointikokonaisuus perusteltu, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) STT:lle.
Vuotuinen hinnankorotuskatto oli hallituksen viime vuoden alussa lausunnoilla olleessa esityksessä 12,5 prosenttia, nyt se on pudotettu 8 porosenttiin.
– Tällä pystytään erityisesti vaikuttamaan siihen, ettei asiakkaille tule äkillisiä muutoksia. Koko ideahan on ollut suitsia voimakkaita nostoja ja kääntää niitä alaspäin, Lintilä sanoo.
Osana pakettia hallitus myös helpottaa sähkön pientuotantojärjestelmien perustamista.
Työ- ja elinkeinoministeriön laskelmien mukaan esitettyjen muutosten kokonaisuus vähentää vuonna 2022 yhteensä 350 miljoonalla eurolla jakelumaksuja, jotka yhtiöt voivat asiakkailtaan kerätä.
Energiavirastolle lisää työkaluja puuttua hintojen nousuun
Käytännössä esitys antaa Energiavirastolle lisää työkaluja puuttua hintojen nousuun.
Energiavirasto käy verkkojen arvon määrityksen läpi, jolloin se pääoma, jolle yhtiöt voivat tuottoja kerätä, pienenee ministeriön arvion mukaan 15 prosentilla.
Samalla tuottoaste, mitä pääomalle voi asiakkailta kerätä, pudotetaan 4 prosenttiin nykyisestä 5,73 prosentista. Näiden yhteisvaikutuksena sallittu tuotto on ministeriön laskelmien mukaan 40 prosenttia. Näin summa, jonka yhtiöt voivat asiakkailta kerätä, putoaa laskelmien mukaan 350 miljoonalla eurolla vuonna 2022 verrattuna viime vuoteen.
Aikajänne, jolla muutokset näkyvät asiakkaan sähkölaskussa, vaihtelee yhtiöittäin vuodesta 2022 eteenpäin.