Reaaliaikainen valvonta turvaa sähkönjakelua tulevaisuudessa

MAINOS Insplan pääkuva
Julkaistu 14.02.2022 08:35

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: DIGITA

IoT-anturit ehkäisemään sähkönjakelun häiriöitä

Teknologiayhtiö Digita ja energiainfran asiantuntijayritys Insplan yhdistävät voimansa sähköverkkojen reaaliaikaisen valvonnan palveluissa. Valvonta toteutetaan uutta teknologiaa edustavilla IoT-antureilla. Sopimuksen myötä yritykset pystyvät tarjoamaan sähköverkkoyhtiöille hyvin kattavan ja edistyksellisen palvelukokonaisuuden.

IoT-anturit mittaavat sähköverkon tilaa reaaliaikaisesti. Antureiden avulla voidaan seurata muun muassa rakenteiden kulmanmuutosta, ääntä, lämpötilaa ja valoa. Reaaliaikaisen datan avulla voidaan parantaa sähköverkkojen turvallisuutta ja toimitusvarmuutta. Tämän pohjalta on suunniteltu kokonaisvaltainen Insplan Vahti-palvelu.

Reaaliaikaista dataa Vahti-palvelusta

Insplanin toimitusjohtaja Mika Seppänen esittelee Vahti-palvelua ja sen eri tarpeisiin räätälöityjä antureita.

Sähköverkon laitteiden lämpötilamuutosten aiheuttamat vikatilanteet voidaan jatkossa havaita lämpötila-antureilla. Mikäli taas sähköpylväs alkaa kallistua, muutos havaitaan kulmanmuutosanturilla. Samoilla antureilla pystytään seuraamaan myös manuaalisten erottimien asentoa.

— Sähkökaappien osalta antureilla seurataan mekaanisia vaurioita. Voidaan esimerkiksi kuunnella ääntä ja seurata kulmanmuutoksia. Sähkökaappeihin voidaan asentaa myös valoantureita. Niiden tarkoitus on havaita avonainen sähkökaapin ovi, Seppänen kertoo.

Suomessa on tänäkin vuonna sääolosuhteiltaan sähköverkkojen kannalta haastava talvi, sillä ilmajohtojen päälle kertyy toisinaan raskasta tykkylunta, joka voi painaa johdot maahan. Tykkylumianturin avulla päästään pudottamaan lumet oikea-aikaisesti ennen kuin lumikuorma ehtii aiheuttamaan vikoja.

— Palvelun avulla voidaan myös esimerkiksi valvoa muuntaja-altaan nestemäärää ja suorittaa vartiointia vaativien alueiden kulunvalvontaa. Anturit myös havaitsevat puun kaatumisen päällystettyjen ilmajohtojen päälle, Seppänen jatkaa.

Vahti-palvelun mahdollistamat oikea-aikaiset korjaustoimenpiteet lisäävät työturvallisuutta ja mahdollistavat paremman asiakaskokeman.

Vahti-palvelu osaksi muuta liiketoimintaa

Yksi Insplanin liiketoiminnan osa-alueista on sähköverkon tarkastukset. Kaikki verkon osat on lakisääteisesti tarkastettava säännöllisin väliajoin. Sähköverkon tarkastusten yhteydessä tehdään pienkorjaus- ja huoltotöitä, joten samassa yhteydessä voidaan myös asentaa ja huoltaa IoT-antureita kustannustehokkaasti. Vaikka IoT-anturin paristo kestää jopa 10 vuotta, niin huollon yhteydessä se kannattaa vaihtaa.

— Olemme sopiva kumppani toimimaan verkkoyhtiöiden kanssa, sillä useat näistä yrityksistä ovat jo asiakkaitamme, Seppänen kertoo.

— Meillä on kahdeksan toimipistettä eri puolilla Suomea, joten pystymme kattamaan palveluillamme kaikki maan sähköverkot, Seppänen vakuuttaa.

Vahtia tarjotaan kokonaisvaltaisena palveluna, jossa tehdään hankesuunnitelma, lasketaan käyttöönottokustannukset, asennetaan anturit, optimoidaan järjestelmä ja hoidetaan laitteiden ylläpito. Lisäksi saatavan datan perusteella voidaan laatia kunnossapitosuunnitelmat ja tarjota siihen liittyviä suunnittelupalveluita.

IoT-anturit käyttävät Digitan LoRaWAN-verkkoa tiedonsiirtoon. Kustannustehokkaassa ja pienten datamäärien siirtämiseen soveltuvassa verkossa on etunsa matkapuhelinverkkoon nähden: antureiden virrankulutus on vähäistä, yhden anturin käyttöikä on pitkä ja lisäksi LoRaWAN-verkko on maanlaajuinen, joten se palvelee hyvin kaikkia Suomen sähköverkkoyhtiöitä.

Insplan Vahti-palvelun tehtävä on seurata sähköverkon toimintaa koko sen elinkaaren ajan. Datan avulla toimenpiteet on mahdollista ajoittaa oikein, mikä tuo parhaimmillaan sähköverkkoyhtiöiden toimintaan kustannustehokkuutta ja suunnitelmallisuutta.

— Teknologialle on taatusti kysyntää. Aiemmin tieto sähköverkon toiminnallisista vioista on saatu usein vasta siinä vaiheessa, kun sähkön jakelussa ilmenee häiriö. Myös vian paikantaminen on ollut aikaisemmin kallista ja aikaa vievää, Seppänen päättää.

Lue lisää

Digitan LoRaWAN-verkko

  • Valtakunnallinen verkko, jota voi hyödyntää IoT-ratkaisuissa (Internet of Things)
  • Tarkoitettu langattomaan ja energiatehokkaaseen tiedonsiirtoon
  • Perustuu LoRaWAN-teknologiaan (Long Range Wide Area Network), joka sopii erityisesti pienten datamäärien lähettämiseen ja vastaanottamiseen pitkien etäisyyksien välillä
  • LoRaWAN-verkon tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat kaksisuuntainen tiedonsiirto, liikuteltavuus, paikannuspalvelut ja helppo käyttöönotto
  • Tiedon keräämiseen käytetyt anturit ovat kevyitä ja yksinkertaisia asentaa paikalleen, eivätkä ne vaadi kaapelointeja
  • Saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia anturiratkaisuja
  • Lue lisää Digita.fi