Sähköyhtiö veti linjan muistomerkkialueen yli – veteraanityötä tekevät järkyttyivät: "Loukattu muistoa"

Jatkosodan muistomerkkialueella on syntynyt riitaa Kiteellä, kun PKS Sähkönsiirto Oy rakensi sähkölinjan muistomerkkialueelle. Yhtiön mukaan rakentaminen on tehty sopimusten mukaan. Alueen ylläpidosta vastaava Kiteen Rajakilta pitää toteutustapaa loukkauksena veteraaneja kohtaan.

Sähkölinjan suunnittelu ja maastotyöt alkoivat vuonna 2021. PKS Sähkönsiirto Oy kilpailutti kohteen, ja alueella pidettiin rakennuttamispäällikkö Jukka Leppäsen mukaan useitakin katselmuksia.

– Jo alkuvaiheessa selvitimme, että kohteessa ei ole tarvetta Museoviraston luvalle, Leppänen huomauttaa.

Mutta mitä sitten tapahtui, siitä osapuolilla on eri näkemys.

– Kesäkuun 2022 katselmuksen jälkeen meille jäi käsitys, että yhtiö miettii maakaapelointia tai muistomerkkialueen kiertämistä. Odottelin vuoden, mutta mitään ei kuulunut. Keväällä 2023 sähköjohdot ilmestyivät pylväisiin eikä meille ilmoitettu mitään, Kiteen Rajakillan puheenjohtaja Timo Päivinen kauhistelee.

Yhtiö muutti ohjeistusta

Sähköyhtiön version mukaan urakoitsijan alihankkijana toiminut suunnittelija olisi kontaktoinut maanomistajan lisäksi Kiteen Rajakiltaa rakentamissuunnitelmista vuoden 2022 aikana.

– Olemme suunnittelijan sanan varassa. Mitään dokumenttia siitä ei ole, ja se on tässä vähän haasteellista, Leppänen myöntää.

– Minuun ei ole oltu yhteydessä tammikuussa 2022 kuten väitetään, Päivinen vakuuttaa.

Vapaaehtoista maanpuolustus- ja veteraanityötä tekevä Rajakilta epäilee, että toisella paikkakunnalla operoinut suunnittelija ei ole edes käynyt paikalla toteamassa muistomerkkialueen sijaintia.

– Suunnittelija on tehnyt maastokatselmuksen ja maankäyttösopimus maanomistajan kanssa on tehty määräysten mukaan. Kaikki luvat ovat kunnossa, vakuuttaa PKS Sähkönsiirto Oy:n toimitusjohtaja Sami Kervinen.

PKS Sähkönsiirto Oy otti tapauksesta kuitenkin opiksi ja muutti käytäntöjään.

– Päätettiin, että jatkossa kaikki kontaktoinnit joka suuntaan on dokumentoitava, Leppänen kertoo.

Leppänen arvioi, että keskustelujen aikana maanomistaja ja rajakilta eivät ole täysin ymmärtäneet miten rakentaminen tapahtuu.

– Katselmuksessa yhdessä todettiin, että tilanne on ikävä. Mitään muistiota suunnitelmien jatkosta ei kuitenkaan kuulunut, Rajakillan puheenjohtaja, sotakamreeri Päivinen muistuttaa.

Siirrolla iso hintalappu

PKS Sähkönsiirto Oy on ilmoittanut olevansa valmis siirtämään sähkölinjan pois muistomerkkialueelta, jos työlle löytyy maksaja. Yhtiö ei aio kuluja maksaa.

– Summaa vaaditaan köyhältä vapaaehtoistyötä tekevältä yhdistykseltä, vaikka yhtiö on tehnyt tässä virheen, Päivinen hämmästelee.

– Tässä ei ole tapahtunut virhettä eikä vahinkoa. Meidän on oltava tasapuolinen ja syrjimätön kaikkia muita sopimuskumppaneita kohtaan, Kervinen muotoilee.

Sähköyhtiön omistavat Pohjois-Karjalan kunnat. Kiteen kaupunginjohtaja aikoo viedä linjan rakentamisesta syntyneen kiistan kuntien kokoukseen. Yhtiö on ilmoittanut linjan siirron kustannuksiksi 8000 euroa.

Mustalammen alueella, kahden tien risteyksessä on kolme eteläpohjalaisten joukko-osastojen jatkosotaan liittyvää muistomerkkiä. Ne ovat 19. Divisioonan, Jalkaväkirykmentti 58:n ja 19. divisioonaa tukeneen tykistön muistomerkki.

– Sekä me täällä Kiteellä että veteraanien omaiset Pohjanmaalla ovat olleet kauhuissaan siitä mitä täällä on tapahtunut. Tässä on loukattu veteraanien muistoa ja kunniaa, Päivinen tylyttää sähkönsiirtoyhtiötä.

Toimitusjohtaja Kervinen korostaa, että yhtiö on suhtautunut alueen toimijoihin samalla tavalla kuin muissakin rakentamiskohteissa.

– Mielestäni emme ole loukanneet ketään, Kervinen sanoo.

– On valitettavaa, jos näin ajatellaan, Leppänen pahoittelee tapahtumaketjua.

”Isänmaa meni nurin”

Vuonna 1992 pystytetyn ensimmäisen muistomerkin vieressä oli veteraanien nimeämät muistopuut, kolme komeaa mäntyä. Linjaa raivatessa ne kaadettiin.

– Sodan käynyt veteraani kertoi, että ne kuvasivat kotia, uskontoa ja isänmaata. Nyt ne ovat pitkällään kaikki. Tuntuu pahalta, kun koti on kaatunut ja isänmaa on menetetty, suree Rajakillan varapuheenjohtaja Kari Sutinen.

Sekä Kervinen että Leppänen vakuuttavat, että yhtiöllä ei ollut puiden merkityksestä tietoa. 

Rajakilta huomauttaa, että yksi metsäpalveluyrittäjä oli jopa kieltäytynyt puiden kaadosta, koska tiesi niiden merkityksen. 

Yhtiö etsi kuitenkin toisen kaatajan.
 

Pohjanmaalaisen 19. Divisioonan muistomerkki on vartioinut aluetta jo yli 30 vuotta.
Pohjanmaalaisen 19. Divisioonan muistomerkki on vartioinut aluetta jo yli 30 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat