Taysin sairaalat ruuhkautuneet ja päivystys paineessa vuodepotilaiden takia – kiireettömiä hoitoja siirretään

Tampereen yliopistollisen sairaalat ovat ruuhkautuneet ja vuodepaikat täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Tämän vuoksi kiireettömiä jatkohoitoja joudutaan siirtämään.

– Kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan, tiedotteessa kerrotaan.

Tähän asti ruuhkia on yritetty purkaa muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä.

– Uusi jatkohoito-osasto perustetaan tammikuussa.

Myös päivystyksessä ruuhkaa

Sairaanhoitopiiri kertoo, että Taysin sairaaloihin on ohjautunut aiempaa selvästi enemmän sellaisia potilaita, joilla ei ole terveydellistä syytä olla erikoissairaanhoidossa.

– Sairaaloissa odottaa kymmeniä potilaita joko turvallista kotiutumista tai perustasoista hoito- tai asumispaikkaa.

Myös Taysin päivystys Acuta on ruuhkautunut vuodepotilaista. Erityisesti niiden potilaiden hoitoajat ovat venyneet erittäin pitkiksi, jotka eivät ole kriittisesti sairaita.

– Päivystykseen tulee hakeutua vain tilanteissa, jossa hoito ei voi odottaa oman terveysaseman aukeamista. Asukkaiden tulee olla ensisijaisesti yhteydessä oman kotikunnan terveyskeskukseen, sairaanhoitopiiri muistuttaa.

Potilaan tulisi ennen Acutaan tuloa tulee soittaa päivystysavun numeroon 116117.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jatkohoitoon jonottavien potilaiden muodostaman ruuhkan vuoksi Tays joutuu loppuvuoden aikana siirtämään kiireettömiä toimenpiteitä, jotka aiheuttaisivat osastohoidon tarvetta.

Peruutuksesta ilmoitetaan henkilökohtaisesti henkilöille.

Tammikuussa perustettava erillinen jatkohoito-osasto edellyttää Taysin mukaan edelleen kiireettömän toiminnan supistamista, sillä henkilöstöä siirretään uudelle osastolle.

Pitkään jatkunut ongelma

Taysin mukaan jatkohoito-ongelma on jatkunut jo pitkään. Se on tänä vuonna sitonut noin 12 prosenttia vuodeosastokapasiteetista ja vienyt 100–120 hoitajaa pois normaalista toiminnasta.

– Ensi vuoden alusta alkaen kaikki sairaansijat kuuluvat hyvinvointialueeseen, mikä parantaa toiminnan kokonaishallintaa. Perussyitä, kuten hoitajapulaa, se ei ratkaise. Toimenpiteinä tarvitaan niin koulutusta kuin eläköityneiden hyödyntämistäkin, sairaanhoitopiiri kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat