Saitko negatiivisen tuloksen koronatestistä? Älä tee tätä virhettä

Koronatesti voi antaa virheellisen negatiivisen tuloksen, vaikka ihminen olisikin saanut tartunnan. Tästä syystä ihmisten ei tulisi sokeasti luottaa testitulokseen vaan tarkkailla myös omaa vointiaan.

Testaaminen auttaa ehkäisemään koronavirustartuntojen leviämistä, mutta testit eivät ole täydellisiä. Toisinaan ne antavat väärän tuloksen. Koronatestin antama väärä negatiivinen tulos voi johtua esimerkiksi virheestä näytteenotossa tai epäotolliseen aikaan otetusta testistä. 

Koronatestin antama tulos kertoo tilanteesta näytteenottohetkellä, jolloin esimerkiksi itämässä oleva tartunta voi jäädä havaitsematta. Elokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan testit ovat epätarkimmillaan oireilun ensimmäisenä neljänä päivänä. Ihminen voi myös saada koronavirustartunnan testin ottamisen jälkeen.

Negatiiviseen testitulokseen luottava voi levittää koronaa eteenpäin

Negatiiviseen koronatestiin luottava voikin vahingossa levittää tautia eteenpäin, jos hän lähtee tuloksen saatuaan näkemään muita ihmisiä. Amerikkalaisen Self-verkkolehden haastattelemat asiantuntijat suosittelevatkin välttämään lähikontakteja muihin ihmisiin negatiivisen testituloksen jälkeenkin – erityisesti, jos tietää altistuneensa koronavirukselle.

Mikäli valheelliseen turvallisuuden tunteeseen nojaava ihminen lopettaa muut suojatoimet, kuten maskin käyttämisen sekä etäisyyden pitämisen muihin ihmisiin, voi tuloksena olla tautirypäs.

Pysy kotona, kunnes oireet hellittävät

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan potilas voi palata normaaliin arkeen, jos hänellä ei ole enää oireita testituloksen valmistuessa tai ne ovat selvästi vähentyneet. Mikäli oireita tulee uudelleen tai ne pitkittyvät, tulee hakeutua uudelleen testiin. 

Helsingin kaupunki suosittaa pysyttelemään kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa niin kauan kuin oireet jatkuvat.

Testaus auttaa ehkäisemään tartuntojen leviämistä. Tämän lisäksi arkielämässä tulee muistaa huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, välttää lähikontakteja muihin ihmisiin sekä käyttää kasvomaskia tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voi välttää. 

Lue myös:

    Uusimmat