Menikö jo överiksi? 6 turhaa varotoimenpidettä koronavirusta vastaan

Koronavirus leviää ensisijaisesti pisaratartuntana ihmisestä toiseen, minkä vuoksi esimerkiksi ruokien desinfioinnista ei ole hyötyä.

Koronaviruspandemia on saanut monet varomaan aiemmin tavalliselta tuntuvia asioita, joiden pelätään nyt tartuttavan virusta. Kaikkiin toimiin ei kuitenkaan ole syytä, muistuttaa esimerkiksi Business Insider.

Koronavirus leviää ensisijaisesti pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Nykytiedon valossa seuraavat varotoimet ovat koronan vastaisessa taistelussa turhia:

1. Suojakäsineiden käyttäminen

Koronavirukset eivät säily pinnoille päädyttyään pitkään tartuttavina eikä pintojen osuutta viruksen leviämisessä pidetä merkittävänä. Koronavirus voi kuitenkin tarttua kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Suojakäsineiden pitäminen julkisilla paikoilla voi tuntua helpolta tavalta vähentää omaa riskiään saada koronavirustartunta. Tehokkaampaa olisi silti pestä kädet ennen ja jälkeen kauppareissun. Suojakäsineiden pukeminen voi tuoda valheellista turvallisuuden tunnetta, sillä niiden kautta virus leviää siinä missä paljaidenkin käsien.

2. Ruokapakettien desinfioiminen

Koronaviruksen on havaittu laboratoriotesteissä säilyvän erilaisilla pinnoilla muutamista tunneista jopa päiviin, mutta tästä ei voi vetää suoria johtopäätöksiä arkiympäristöä koskemaan. Koronavirustartuntaa on turha pelätä saavansa ruoasta tai ruokapakkauksista. Yhdenkään ihmisen ei tiedetä sairastuneen elintarvikkeiden välityksellä. Ruoan desinfioiminen tai peseminen saippualla sen sijaan voivat johtaa myrkytykseen.

3. Kirjeiden tai kirjojen asettaminen ”karanteeniin”

Virukset voivat selvitä elossa kirjaston kirjoissa tai kirjeissä muutamasta tunnista muutamaan päivään, mutta tämä ei tarkoita, että viruksen määrä riittäisi tartuttamaan ihmisen. Virusten aiheuttamat taudit, kuten covid-19, influenssa tai ripuli, eivät leviä kirjojen tai kirjeiden välityksellä.

Kirjastosta lainattuja kirjoja tai postin tuomia kirjeitä ja paketteja ei siis tarvitse laittaa päiviksi ”karanteeniin” koronatartunnan välttääkseen. 

4. Kaikkien ihmiskontaktien lopettaminen

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Tämä tieto on pienentänyt ihmisten sosiaalisia piirejä rajustikin. Kaikista sosiaalisista menoista ei tulisi kuitenkaan vetäytyä, sillä ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, muistuttaa Yahoo Lifestylen haastattelema ensihoitoa tutkinut lääkäri Sharon Chekijian. Tiukka eristäytyminen ei tee hyvää mielenterveydelle.

Ihmisiä voi tavata suhteellisen turvallisesti esimerkiksi ulkona. Kanssakäymisissä tulee huolehtia käsihygieniasta ja turvavälien pitämisestä. Kasvomaskeista on hyötyä tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Kipeänä ihmisiä ei pidä tavata.

5. Sairaaloiden välttäminen

Koronaviruspandemia heikentää ihmisten terveyttä paitsi viruksen itsensä myös sen sivuvaikutuksien vuoksi, sillä ihmiset peruvat jo sovittuja lääkäriaikojaan tartuntapelon takia.

Virustartunnan pelon on havaittu Suomessakin aiheuttaneen esimerkiksi sydänsairaiden ”katoa”. Vakavien sydänoireiden vuoksi on kuitenkin syytä hakeutua nopeasti sairaalahoitoon eikä odotella kotona. Hoitamattomaan sydänkohtaukseen kuolee varmemmin kuin koronavirusinfektioon.

Koronapandemian on myös ennustettu lisäävän syöpäkuolemia tulevina vuosina, sillä virus on johtanut monissa maissa syöpäseulontojen keskeyttämiseen tai lykkäämiseen. Lisäksi ihmiset voivat arkailla seulontoihin osallistumista epidemian aikana.

Lääkärin vastaanotolle kannattaa edelleen hakeutua epäröimättä, mikäli huolestuu terveydentilastaan.

6. Uimahallien välttäminen

Koronaviruksen ei ole havaittu voivan levitä uima-allasvesien välityksellä. Uima-altaiden vesissä on klooria, joka tuhoaa veteen päätyneet virukset nopeasti.

Uimahallien tartuntariski liittyy lähinnä siellä tapahtuviin lähikontakteihin, jos tiloissa on koronavirusta kantava henkilö. Uimahalleissa kannattaa pitää muutaman metrin turvaväli muihin ihmisiin niin aulatiloissa, puku- ja pesutiloissa, allastiloissa sekä saunoissa.

Liikkuminen kannattaa koronaviruksesta huolimatta, sillä säännöllinen liikunta ylläpitää terveyttä ja voi pienentää infektioalttiutta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat