Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ovat reagoineet tänään päättyneisiin valtiovarainministeriön budjettineuvotteluihin. Molempien mielestä linja olisi voinut olla jopa joltain osin kiristävämpi. STTK ja SAK on tyytyväinen VM:n budjettiehdotukseen, jossa palkansaajien verotusta ei kiristetä, mutta ei myöskään höllenetä.
– Sosiaalivakuutusmaksujen noususta aiheutuva verotuksen kiristyminen palkansaajille kompensoidaan ja tuloveroasteikkoihin tehdään inflaatiotarkistukset. Nämä toimet tukevat työn tekemistä ja talouskasvua, STTK kiittää.
– Palkansaajatkaan eivät rakasta veroja, mutta ihmiset ymmärtävät hyvinvointivaltion rahoituksen edellyttävän riittäviä verotuloja. Verokevennysten toteuttaminen olisi tässä taloustilanteessa suhdannepoliittisesti hölmöä, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoo.
STTK:n ekonomisti Seppo Nevalaisen mukaan budjettiehdotuksessa olisi voitu luoda enemmän puskuria talouden laskukautta varten. Samaa pohtii SAK:n tiedote.
Tänään valtiovarainministeriö kertoi, että budjettiehdotuksessa budjetti on 1,7 miljardia euroa alijäämäinen. Kokonaisuudessaan budjettiehdotus julkaistaan huomenna.
VM:n budjettiehdotuksessa ehdotetaan työn vastaanottamisen kannustimien parantamiseen 20 miljoonaa euroa ja työ- ja elinkeinotoimistojen toimintamenoihin yli 10 miljoonan euron lisäystä, jotta työnhakijoiden palvelut paranisivat. Lisäksi valtiovarainministeriö kertoi selvittävänsä nopeasti vaikuttavia työllisyystoimia.
SAK kritisoi nopeasti vaikuttavia keinoja, ja muistuttaa myös hitaista keinoista.
– Viisas hallitus ei jättäisi hitaammin vaikuttavia keinoja pois työkalupakista. Oppivelvollisuuden pidentäminen, matalasti koulutettujen aikuisten osaamista edistävä perustaitotakuu sekä tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen suunnatut innovaatiotuet vaikuttavat talouteen viiveellä, mutta juuri nämä ja muut vastaavat toimet luovat edellytyksiä kestävälle kasvulle, pääekonomisti Ilkka Kaukoranta huomauttaa SAK:n tiedotteessa.
STTK:n mukaan toimet eivät riitä.
– Nyt esitetyt panostukset eivät riitä purkamaan työttömyyden kovaa ydintä. Elokuun lopussa pidettävässä hallituksen budjettiriihessä tuleekin tehdä tarvittavat lisäpanostukset aktiiviseen työvoimapolitiikkaan, jotta työttömyyden ytimeen päästään kiinni, STTK:n Nevalainen muistuttaa.