Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksella ei ole sellaista vaikuttavuutta, jolla talouskasvu ja työllisyyden parantaminen lähtisi liikkeelle. Näin linjaa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne STT:lle Joensuussa.
Rinnettä huolestuttaa erityisesti ehdotuksessa oleva valtionvelan määrä. Hänen mukaansa on kaukana, että nykyinen hallitus pystyisi vähentämään toimenpiteillään velanottoa.
Li Andersson: Ei apua työllisyys- ja kasvutavoitteisiin
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan pitää erittäin todennäköisenä, etteivät hallituksen kaavailemat toimet auta saavuttamaan työllisyys- ja hyvinvointitavoitteita.
Kaavailtu ansiotuloverotuksen keventäminen on Anderssonin mielestä oikeansuuntainen, kunhan kevennykset kohdentuvat etenkin pienituloisille.
Anderssonin mielestä myöskään perintöverotuksen alennus ja kotitalousvähennyksen nosto eivät kohdistu oikeudenmukaisesti. Andersson kyseenalaistaa myös, onko hallitus pohtinut loppuun saakka esittämiensä veronalennusten vaikutuksia.
– Suurituloisia suosiviin veronalennuksiin ei ole varaa. Nyt tarvittaisiin todella kipeästi pienituloiset huomioiva veroratkaisu, hän toteaa tiedotteessaan.
Anderssonin mukaan Suomen talouden ahdingon taustalla vaikuttaa oleellisesti matala kokonaiskysyntä, jota leikkauspolitiikka entisestään pahentaa.
– Työttömyys on kasvanut, syrjäytettyjen määrä lisääntynyt ja eriarvoisuus pahentunut.
Andersson muistuttaa, että tuore budjettiehdotus myös kasvattaisi velkaa 5,9 miljardilla eurolla. Toisaalta hän kertoo tiedotteessaan myös, että elvytykselle olisi nyt hyvät edellytykset, kun työttömiä ja käyttämätöntä tuotantokapasiteettia on paljon ja valtio saa lainaa käytännössä ilmaiseksi.
Työllisyysasteen nosto on Anderssonin mukaan oikea tavoite. Työllisyyden noston on kuitenkin väitetty edellyttävän palkkaerojen kasvua. Mallia on haettu Ruotsin kehityksestä. Anderssonin mukaan oleellisin ero Suomen ja Ruotsin välillä ei kuitenkaan ole palkoissa, vaan hyvinvointivaltion rakenteissa ja työllisyyden korostamisessa.
– Kun vertailua muihin Pohjoismaihin harrastetaan, on hyvä huomata, että Ruotsissa työllistymisen tukitoimiin panostetaan huomattavasti Suomea enemmän.
Anderssonin mukaan Ruotsissa finanssipolitiikka on ylipäänsä elvyttävämpää, ja maassa panostetaan mittavasti työllisyyttä ja kokonaiskysyntää tukeviin investointeihin, asuntorakentamiseen ja koulutukseen.
Perussuomalaiset kiittelee
Perussuomalaisten ministeriryhmä puolestaan on tyytyväinen siihen, että hallitus keventää eläkeläisten verotusta. Kiitosta saa myös se, että hallitus toteuttaa suuremman ansiotuloveroalen etupainotteisesti jo ensi vuonna.
Puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoo tiedotteessa, että eläkeläiset tarvitsevat samankaltaisen veroalen kuin palkansaajatkin.
Pienituloisimpien palkansaajien maksurasitukseen ja eläkkeensaajien verotukseen tulee noin 130 miljoonan euron kevennys.
2:03
3:47