SAK toi hallitusvääntöön omat miljardin euron veroesityksensä: Kiristyksiä osinko- ja perintöveroon, kattava varallisuusvero ja useita vähennyksiä pois

Ilkka Kaukoranta SAK
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kävi tänään kuultavana hallitusneuvotteluissa.Jarno Kuusinen / All Over Press
Julkaistu 14.05.2019 17:18

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoi tänään hallitusneuvotteluiden verotyöryhmälle liiton näkemyksen siitä, mihin suuntaan Suomen verotusta pitäisi viedä.

SAK:n mukaan Suomen pitää varautua seuraavaan taantumaan, jotta pystytään tarvittaessa elvyttämään ja torjumaan työttömyyttä. Tähän pitäisi pyrkiä ”vahvistamalla puskureita” veromuutoksilla.

Lisäksi SAK esittää, ettei julkiseen talouteen aseteta tavoitteita, jotka estäisivät elvytyksen.

Lisäveroja ja harmaan talouden torjuntaa

SAK esittää, että veroja kerättäisiin lisää 288 miljoonaa euroa listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä, eli alentamalla listaamattoman yhtiön huojennetun osingon laskennassa käytettävää tuottoastetta nykyisestä kahdeksasta prosentista.

SAK hankkisi lisää verotuloja 141 miljoonaa euroa sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaamisella ja 130 miljoonaa euroa yrittäjävähennyksestä luopumisella. SAK arvioi, että verotulot kasvaisivat 130 miljoonalla eurolla, jos harmaata taloutta torjuttaisiin ottamalla käyttöön tyyppihyväksytyt kassakoneet.

Lisäksi listalla on kattava varallisuusvero (verotuottovaikutus +100 miljoonaa euroa), pysyvä solidaarisuusvero (+100 miljoonaa euroa), vuoden 2016 perintö- ja lahjaveroasteikon palauttaminen (+58 miljoonaa euroa) ja metsälahjavähennyksestä luopuminen (+13 miljoonaa euroa). Rahaa tulisi SAK:n mukaan sen mallilla lisää 960 miljoonaa euroa.

SAK keventäisi pienituloisten kiinteistöverotusta

Menoina SAK ehdottaa kiinteistöverotuksen huojennusta pienituloisille (-20 miljoonaa euroa) ja asuntokaupan varainsiirtoveron alentamista (-178 miljoonaa euroa).

Menojen jälkeen mallissa jäisi viivan alle 762 miljoonaa euroa, josta SAK olisi valmis käyttämään tarvittaessa 300 miljoona euroa pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseen matalasuhdanteessa.

Haittaveroja SAK korottaisi maltillisesti toimintaympäristön salliessa ja saattaisi harkita uudestaan osakesäästötilin verotukea.

"Veropolitiikasta vaikea päästä sopuun"

SAK:n listassa on kohtia, jotka ovat ristiriidassa hallitusneuvotteluissa olevan keskustan kynnyskysymysten kanssa. Keskusta on muun muassa asettanut ehdoksi hallitukseen menolle, ettei yrittäjien ja yritysten verotusta saa kiristää.

SAK:n pääekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan veropolitiikasta on aina vaikea päästä sopuun.

– Näkyy erilaisia tulonjakoon ja ideologiaan liittyviä eroja. Aina on hankalaa, mutta monipuoluehallituksia on saatu silti kasaan.

Sdp:ssä on haluttu SAK:n tavoin poistaa yrittäjävähennys, ja sen vero-ohjelmassa on esitetty listaamattomien yritysten osinkojen kiristämistä.

– Osa esityksistämme on ollut demareilla. Useiden puolueiden kanssa löytyy yhteneväisyyksiä.

Kaukorannan mielestä nyt on tarpeen verottaa lisätuottoja valtion kirstuun.

– Linjamme on oltava nyt, että haetaan lisää verotuottoa, kun on lisämenoja, joita puolueet haluavat toteuttaa, ja on kestävyysvajetta.

Tuoreimmat aiheesta

SAK