Saksa etsintäkuulutti ukrainalaisen sukeltajan Nord Stream -putken räjäyttämisestä

Saksalainen tuomioistuin on antanut pidätysmääräyksen ukrainalaiselle sukeltajalle, jonka epäillään olevan osana tiimiä, joka räjäytti Nord Stream -putket vuonna 2022, saksalaismediat kertovat.

Ukrainalainen, Puolassa asuva, Volodymyr Zhuravlov, 44, päätyi saksalaisten tutkijoiden haaviin, kun hänen kuljettamansa auto tallentui nopeuskameraan lähellä satamaa, jonne Andromeda-alus oli kiinnitetty ennen sabotaasia.

Asiasta kertovat saksalaismediat Die Zeit ja Süddeutsche Zeitung sekä ruotsalainen Expressen.

Anrdomeda-purjeveneen miehistö kytköksissä Ukrainaan

Nord Stream-putkien räjäytysten yhteyteen on sidottu aiemmin Andromeda-alus, jonka rooli räjähdyksissä on ollut epäselvä.

Saksassa on selvitelty jo vuodesta 2023 Rostockista Itämerelle lähteneen Andromeda-purjelaivan liikkeitä. Vuonna 2023 kerrottiin, että mediatietojen mukaan aluksen vuokranneen miehistön taustalta olisi löytynyt kytköksiä Ukrainaan.

Saksan liittovaltion syyttäjänvirasto on tiettävästi tunnistanut kolme virallisesti epäiltyä henkilöä, joista nyt etsintäkuulutettu sukeltaja Zhuravlov, on yksi. Kahta muuta epäiltyä, miestä ja naista, ei ole kuitenkaan etsintäkuulutettu mediatietojen mukaan.

Kolmikon uskotaan kuuluvan miehistöön, joka lähti Itämerelle 6. syyskuuta Andromedalla.

Expressenin mukaan Zhuralov asuu Puolan pääkaupungissa Varsovassa, mutta hänellä on Ukrainan kansalaisuus. Ukrainan rekistereissä hänellä on myös osoite Kiovan laitamilla.

Nyt mies on tiettävästi kadonnut ja lähtenyt Puolasta.

Puola vahvisti keskiviikkona saaneensa kesäkuussa pidätysmääräyksen ukrainalaismiehestä.

Kolme neljästä Nord Stream 1:n ja Nord Stream 2:n maakaasuputkesta rikkoutui Tanskan ja Ruotsin talousalueen vesillä tapahtuneissa räjähdyksissä syksyllä 2022. Tapausta on tutkittu Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa.

Saksan tutkinta jatkuu edelleen, Ruotsi ja Tanska lopettivat tutkintansa helmikuussa.

Aiemmin on uutisoitu, että 48-vuotias Ukrainalaiseversti Roman Tshervinskyi hoiti logistiikan ja tuen kuusihenkiselle ryhmälle, joka vuokrasi väärennetyillä henkilöllisyystodistuksilla Andromeda-purjeveneen ja asetti räjähteet kaasuputkelle.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin kiistänyt Ukrainan osuuden. Mediatietojen mukaan sabotaasioperaatio suunniteltiin niin, ettei Zelenskyi tietäisi siitä.

Niin Venäjä kuin länsi ovat syyttäneet toisiaan vuoronperään sabotaasista, mutta kukaan ei ole ottanut virallisesti vastuuta ja kaikki ovat kiistäneet osallisuutensa.

Juttua päivitetty 14.8.2024 kello 13.00: Jutussa luki aiemmin, että puolalaisviranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa pidätysmääräyksestä. Päivitetty tieto, että viranomaiset vahvistivat keskiviikkona saaneensa tiedon. 

Lue myös:

    Uusimmat