Saksan hallitus on päättänyt jatkossa helpottaa rikokseen syyllistyneiden maahanmuuttajien karkottamista. Lakiuudistusten puinti sai vauhtia uuden vuoden yön levottomuuksista Kölnissä.
– Rikollisista teoista on oltava seurauksia ja kun puhumme ulkomaalaisten tekemistä rikoksista, silloin seurauksena on karkotus, totesi Saksan oikeusministeri Heiko Maas.
Muutokset tarkoittavat sitä, että jos ulkomaalainen syyllistyy tiettyihin rikoksiin, karkottaminen on mahdollista, jos rikoksesta tuomitaan ehdonalaiseen vankeuteen.
Tällaisia rikoksia olisivat Saksassa murha, pahoinpitely, seksuaalinen ahdistelu/raiskaus, väkivaltainen ryöstö tai vaikkapa toistuvat myymälävarkaudet. Samat säännöt koskisivat myös nuorisorikollisia.
Oikeusministerin mukaan lain viilaaminen on tarpeen myös siksi, ettei kaikkia maahanmuuttajia niputeta yhteen rikollisten kanssa.
– Täällä on satoja tuhansia pakolaisia, jotka eivät ansaitse tulla leimatuiksi rikollisiksi. Uskomme, että karkotuksien määrä nousee tulevaisuudessa.
Uusi esitys menee vielä parlamentin hyväksyttäväksi lähiaikoina.
Saksassa saa jo periä oleskelumaksuja
Tanskassa parlamentti äänesti eilen sen puolesta, että jos pakolaisella on yli 1340 euroa omaisuutta, ylittävästä osasta hän kattaa omia oelskelukustannuksiaan.
Samalla äänestettiin perheenyhdistämisen aikarajasta, joka nostettiin yhdestä kolmeen vuoteen.
Tanska ei kuitenkaan ole lakinsa kanssa yksin, vaikka "Tanskan-malli" onkin sisällöltään muita tiukempi.
Saksassa maahanmuuttolakiin tuli jo 1990-luvulla maininta siitä, että jos maahanmuuttajalla on tullessaan käteistä yli 750 euroa, ylimenevällä osalla voidaan kattaa oleskelukuluja.
Lain täytäntöönpano on kuitenkin ollut hankalaa, sillä viranomaisten mukaan vain harvalla tulijalla on mukanaan suuria summia käteistä.
Myös Sveitsissä viranomaiset voivat periä maksuja summasta, joka ylittää reilun 900 euron käteisrajan. Viime vuonna Sveitsiin saapui 112 tapausta, joilta laskutettiin yhteensä vajaat 200 000 euro.