Saksa ja Ranska allekirjoittivat uuden ystävyyssopimuksen Aachenissa – sopimusta on arvosteltu kahden heikentyneen johtajan symboliseksi eleeksi

42593872
Ranska ja Saksa allekirjoittavat tänään uuden yhteistyösopimuksen.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 22.01.2019 08:04(Päivitetty 22.01.2019 14:50)

MTV UUTISET-STT

Saksan ja Ranskan johtajat ovat allekirjoittaneet maiden välisen uuden ystävyyssopimuksen.

Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Emmanuel Macron allekirjoittivat maiden suhteita lujittavan sopimuksen Saksan Aachenissa, joka on aikojen saatossa kuulunut kummallekin maalle.

Sopimuksessa maat sitoutuvat muun muassa yhteisiin lausuntoihin tärkeissä EU-asioissa ja yhteistoimintaan YK:ssa sekä taloudellisten suhteittensa tiivistämiseen.

Entisten vihollisten Ranskan ja Saksan toimivaa suhdetta on pidetty ratkaisevana "moottorina" yhteistyölle Euroopassa. Merkelin mukaan uusi sopimus tukee eurooppalaisen puolustusyhteistyön kehittämistä.

–  Haluamme edistää eurooppalaisen armeijan syntymistä, Merkel sanoi puheessaan.

Sopimuksen mukaan Saksa ja Ranska muun muassa perustavat yhteisen puolustus- ja turvallisuusneuvoston ja työskentelevät sen eteen, että Saksa saisi pysyvän jäsenen paikan YK:n turvallisuusneuvostossa.

Kanssakäymistä ja kaksikielisyyttä maiden rajaseudulla pyritään myös edistämään. Ranskalaisnuoret halutaan kannustaa opiskelemaan enemmän saksaa, ja saksalaiset ranskaa.

Täydentää 56 vuotta sitten allekirjoitettua sopimusta

Aachenin sopimus täydentää Elysee-ystävyyssopimusta, jonka Saksan liittokansleri Konrad Adenauer ja Ranskan presidentti Charles de Gaulle allekirjoittivat päivälleen 56 vuotta sitten. Uutta sopimusta on arvosteltu kahden heikentyneen johtajan Macronin ja Merkelin symboliseksi eleeksi. Molempien maiden oikeistopopulistien mukaan se menee kuitenkin liian pitkälle.

Macronin kanslia torjui allekirjoituksen alla väitteet, joiden mukaan Ranska olisi alistumassa Saksan tahtoon ja presidentti olisi myynyt maansa. Hänen mukaansa entisten vihollismaiden hyvät suhteet ovat ihme, jonka merkitystä on helppo aliarvioida.

Brexit-kuohunnan keskellä Aachenin sopimuksen allekirjoittamisessa oli vahva EU-myönteinen henki.

–  Meidän EU:mme ei ole unelma uudesta imperiumista, se on demokraattinen projekti, Macron muistutti.

Sopimuksen allekirjoittamista olivat todistamassa myös EU:n johtajat, muun muassa EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Saksan ja Ranskan kansallislaulujen jälkeen soitettiin EU:n tunnushymni Oodi ilolle.

Uutista päivitetty 14.50.

Tuoreimmat aiheesta

Saksa