Merkel ja Hollande vetosivat EU-maihin yhteistyön tiivistämiseksi

Merkel ja Hollande
EPA
Julkaistu 07.10.2015 17:09

MTV UUTISET - STT

Saksan ja Ranskan johtajat vetosivat harvinaisessa puheessaan EU-maihin, jotta unioni tiivistäisi yhteistyötään pakolaiskriisin ja muiden vaikeuksien edessä.  

Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Francois Hollande vierailivat keskiviikkona yhdessä Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Edellisen kerran Saksan ja Ranskan johtajat puhuivat EU-parlamentille vuonna 1989 Berliinin muurin murtumisen jälkeen.  

Molemmat valtiojohtajat korostivat puheessaan, että EU ei selviä pakolaiskriisistä, talousongelmista tai Ukrainan konfliktista ilman syvempää yhteistyötä.  

- Haluamme estää tien nationalismiin, populismiin ja ekstremismiin, joka vie meitä väärään suuntaan, Hollande sanoi.  

Lausunto korosti kahtiajakoa, joka hallitsee tällä hetkellä Eurooppaa. EU-parlamentin euroskeptinen siipi ilmaisi välittömästi vastalauseensa puheille EU:n integraation syventämisestä.  

- Enemmän Eurooppaa? Enemmän tätä samaa epäonnistumista? pauhasi Britannian itsenäisyyspuoluetta johtava Nigel Farage.   
Britannian EU-eroa ajavan Faragen mukaan Euroopassa vallitseva sekasorto saa britit todennäköisesti kääntymään kansanäänestyksessä EU-jäsenyyttä vastaan.  

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Saksa-Ranska-akseli hiertää    

Myös Saksalla ja Ranskalla on ollut pakolaiskriisissä, Ukrainan sodassa ja Kreikan lainaneuvotteluissa erimielisyyksiä. Merkel on ajanut Hollandea voimakkaammin tasaisempaa vastuunjakoa turvapaikanhakijoista. Kreikan kriisissä taas Ranska on ollut selvästi ymmärtäväisempi Kreikkaa kohtaan.  

EU-parlamentissa Merkel ja Hollande pyrkivät korostamaan maiden välistä yhteistyötä EU:ta yhdistävänä voimana. Molemmat kehuivat Ukrainan rauhanneuvotteluissa käytettyä Normandian formaattia, jossa Merkel ja Hollande ovat neuvotelleet Ukrainan ja Venäjän johtajien kanssa.  

Vierailua isännöivä EU-parlamentin puhemies Martin Schulz painotti niin ikään Saksan ja Ranskan yhteistyön merkitystä.   

- Kun Saksan ja Ranskan välinen tandemi ei toimi, koko Eurooppa kärsii.  

Euroskeptikot olivat tästäkin eri mieltä.  

- Ettekö näe, että tämä on osa ongelmaa? Miten kaksi jäsenmaata voi puhua 28 maan puolesta, kysyi perussuomalaisten EU-ryhmää edustava puolalaismeppi Ryszard Legutko.  

Merkel vastasi, että Saksan ja Ranskan yhteistyö on vasta kompromissinteon alkua; maat eivät voi päättää asioista keskenään ilman muiden tukea.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat